Dobra vijest za starije osobe: Stiže nacionalna naknada, čak i prije energetskog dodatka

Milan Dalmacija
15. prosinca 2022.
Mirovine
A- A+

Nacionalnu naknadu za starije osobe ovoga će mjeseca dobiti 6.384 osobe. Ukupna svota osigurana u državnom proračunu iznosi 5.217.552 kune, a isplata će započeti već ovoga petka, 16. prosinca.

Foto: Mirovina.hr

Isplata nacionalne naknade za starije osobe za studeni, započet će u petak, 16. prosinca, odnosno prije nove isplate energetskog dodatka, izvijestili su iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Naknadu će najprije dobiti korisnici bankovnih računa, a pravo na naknadu ukupno imaju 6.384 osobe. Za isplatu naknada za studeni osigurano je 5.217.552 kuna.

Podsjetimo, u studenom je nacionalnu naknadu za listopad dobilo 6.306 osoba, a isplaćeno je ukupno 5.156.758,08 kuna. Dakle, u mjesec dana je broj korisnika naknade porastao za 78 osoba, a svota isplate za 60.793,92 kune.

Tko ostvaruje pravo?

Inače, pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, a to su:

• da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju
• da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 820,80 kuna
• da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
• da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
• da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja

Zahtjev predati HZMO-u

Iznimno od tih slučajeva, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe postoji od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi propisani uvjeti. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu. Zahtjev za nacionalnu naknadu građani mogu podnijeti podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap