Kreće nova tura nacionalnih naknada za starije: Poznat datum isplate i broj korisnika

Milan Dalmacija
16. studenoga 2022.
Mirovine
A- A+

Isplata nacionalne naknade za starije osobe počet će u četvrtak, a naknadu za listopad će dobiti 6.306 osoba. Za isplatu je iz državnog proračuna osigurano 5.156.758,08 kuna.

novac

foto: Chris Lawton, Unsplash

Isplata nacionalne naknade za starije osobe za listopad počinje u četvrtak 17. studenoga, izvijestio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO). Naknadu će dobiti ukupno 6.306 korisnika (64,70 posto žena i 35,30 posto muškaraca), što su 82 osobe više nego u proteklom mjesecu. Za to je iz državnog proračuna osigurano 5.156.758,08 kuna. Naknadu će najprije dobiti korisnici koji imaju otvorene račune u bankama.

Tečaj €/kn: 7,53450

Uvjeti za ostvarivanje prava

Inače, pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, a to su:

• da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju
• da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 820,80 kuna
• da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
• da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
• da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja

Zahtjev predati HZMO-u

Iznimno od tih slučajeva, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe postoji od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi propisani uvjeti. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu. Zahtjev za nacionalnu naknadu građani mogu podnijeti podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Kreće nova tura nacionalnih naknada za starije: Poznat datum isplate i broj korisnika
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap