Samo šest posto građana vjeruje da će reforma mirovinskih fondova donijeti nešto dobro

Jasmina Grgurić Zanze
20. prosinca 2023.
Mirovine
A- A+

Gotovo 4.000 naših čitatelja sudjelovalo je u anketi u kojoj smo ih pitali što misle o reformi mirovinskih fondova. Samo šest posto njih vjeruje da će ona donijeti veće mirovine. Ostali su prilično skeptični pa tako čak 42 posto građana misli da će od ove Vladine mjere najviše profitirati oni koji imaju i najveće mirovine. Da država želi upravljati štednjom za mirovine vjeruje oko 35 posto građana, a 16 posto ih je za ukidanje drugog mirovinskog stupa.

kasica prasica

Štednja | Foto: Unsplash

Iznenađujuće puno naših čitatelja pokazalo je interes za reformu mirovinskih fondova. Gotovo 4.000 njih sudjelovalo je u anketi na našem portalu, u kojoj smo pitali što misle o ovoj temi. Samo 6,47 posto čitatelja smatra da će reforma donijeti nešto dobro, u smislu da će mirovinski fondovi moći više ulagati i da će mirovine biti veće.

Reforma najisplativija za one s najvećim mirovinama

marin piletić
Ministar Piletić: 'Mirovina će se od 1. siječnja povećati za 15.000 umirovljenika'

Da je reforma mirovinskih fondova državi samo alibi za upravljanje novcem građana za mirovine, vjeruje čak 35,2 posto anketiranih. Njih 16,14 posto misli da drugi mirovinski stup uopće ne treba jačati, nego ukinuti. Čak 42,19 posto čitatelja, njih 1.668 ima stav da će od ove Vladine mjere najviše profitirati oni građani koji imaju najveće mirovine, odnosno plaće.

Mirovina iz oba mirovnska stupa isplativija je, a samim time i veća radnicima s iznadprosječnim plaćama, tim više jer se sada izmjenama četiriju zakona o mirovinskim fondovima uistinu povećava mirovina i za sadašnjih oko 15.000 korisnika, ali i za sve one koji će dvostupnu mirovinu birati i u budućnosti.

Naime, jedna od najvažnijih izmjena je podizanje dodatka na mirovine iz oba mirovinska stupa s trenutnih 20,24 posto na 27 posto, koliko dodatak iznosi i na mirovine iz prvog mirovinskog stupa, o čemu smo više pisali ovdje. Građani i dalje mogu birati onu mirovinu koja im je povoljnija pa je za očekivati sve veći broj umirovljenih i iz drugog mirovinskog stupa, a koji su trenutno u velikoj manjini.

Jednokratna isplata 20 posto štednje kao mamac

Državni tajnik Ivan Vidiš | Snimak zaslona | Sabor HR
Oporba o državnom investicijskom fondu: 'Mirovinama želite financirati projekte tajkuna Vujnovca'

Pet posto štednje u drugi stup prebacuje se dvostruko kraće nego što je građanin koji sada ide u mirovinu uštedio izdvajanjem od 15 posto plaće u sustavu međugeneracijske solidarnosti, odnosno u drugom stupu. Izjednačavanjem dodatka na 27 posto to bi se sada trebalo promijeniti.

Izmjena koja je izazvala najveće kontroverze tiče se mogućnosti osnivanja alternativnog investicijskog fonda pod upravljanjem države koja bi samostalno odlučivala o ulaganjima pet posto ukupne mirovinske štednje građana.

Velika pogodnost je i da će građani prilikom odlaska u mirovinu moći jednokratno povući 20 posto ukupnih kapitaliziranih sredstava koje su uštedjeli, umjesto dosadašnjih 15. Isto tako, ukida se ulazna naknada koja se plaćala na svaku mjesečnu uplatu u drugi stup, a smanjuje se i godišnja naknada za upravljanje koja sada iznosi 0,27 posto te će se postepeno smanjivati sve do 0,2 posto. Također, građani će se moći prebacivati iz jedne kategorije fonda u drugu bilo kada tijekom godine, a ne više samo u mjesecu u kojem su rođeni.

rezultati ankete fondovi

Rezultati ankete o izmjenama zakona o mirovinskim fondovima | Foto: Mirovina.hr

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap