Bijeda u Sjevernoj Makedoniji: Unatoč usklađivanju, mnogima će mirovine biti debelo ispod prosjeka

Milan Dalmacija
20. ožujka 2023.
Mirovine
A- A+

Iako su sjeverno-makedonske vlasti najavile usklađivanje od 8,4 posto, umirovljenici iz Tetova nemaju razloga za veselje. Mnogima mirovine iznose jedva trećinu prosječne, zbog čega su nezadovoljni formulom usklađivanja, a nemaju niti druge životne uvjete.

Umirovljenici u Tetovu | Foto: Adam Jones/VisualHunt

Savjet za socijalnu sigurnost Sjeverne Makedonije odlučio je da će mirovine od ovog mjeseca biti usklađene za 8,4 posto, čime će prosječna mirovina u toj zemlji sa 17.666 denara (287,40 eura) porasti na 19.150 denara (311,53 eura). Prema riječima premijera Dimitra Kovačevskog u rujnu bi trebalo uslijediti još jedno usklađenje, koje bi u ovoj godini značilo rast mirovina od 16 posto, prenosi portal 021.

Bijeda u Tetovu

No, članovi jedne od najvećih makedonskih udruga umirovljenika, one u Tetovu, odmahuju rukom na ove najave. Žale se da cijene svakodnevno rastu, a mirovine stagniraju, zbog čega jedva spajaju kraj s krajem. Većina od 13.000 članova tetovske udruge umirovljenika slabijeg je imovinskog stanja. Među njima ima i onih koji imaju mirovinu od svega 6.000 denara (97,61 euro). Posljedica je to činjenice da je Tetovo bilo središte tekstilne industrije, u kojoj su plaće uvijek bile među najnižima.

Realna usporedba: Pogledali smo kakve su mirovine u zemljama bivše Jugoslavije, jedna država odskače

– Imam susjede s mirovinama od šest ili sedam tisuća denara i dolaze mi svaki dan. Populacija umirovljenika je u teškoj situaciji, rekao je za Sloboden pečat predsjednik Udruge umirovljenika Tetovo, Bajram Murseli.

Nepravedno usklađivanje

Vlastima zamjeraju upravo usklađivanje mirovina. Naime, ono ne prati rast troškova života, nego podjednako u obzir uzima rast plaća i inflaciju.

– Tako je dugi niz godina bilo usklađivanje mirovina prema dva parametra, 50 posto životnih troškova i 50 posto povećanja plaće. Od razdoblja 2017. do 2020. izostavljen je jedan parametar. A ponekad smo, prema našim izračunima, u gubitku od 20 posto. Sada su se vratili na isti model, ali izgubljen je korak u smislu povećanja životnih troškova, govori Svetozar Dimoski, tajnik Udruge umirovljenika Tetovo.

S obzirom na to da gotovo četvrtinu stanovnika čine umirovljenici, Tetovo je zapušten grad. Nemaju niti dom za starije osobe. Oslanjaju se na neuređene sobe Udruge umirovljenika. Ni lokalne, ni državne vlasti, kažu, nisu pokazale interes za rješavanjem niti ovog pitanja. Kakve su mirovine u drugim zemljama regije, možete pogledati ovdje.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap