[KOMENTAR] Želi li država izlaskom na izbore poubijati umirovljenike?

Jasmina Grgurić Zanze
29. lipnja 2020.
Kolumne
A- A+

Nema te logike koja može objasniti kako je, s potpuno jednakim brojem zaraženih, država starijim osobama prvo savjetovala da ostanu kod kuće, braneći građanima zadržavanje na javnom mjestima, a sada ih na njih poziva. Da bi stvar bila pikantnija, u vrijeme najstrožih zabrana, nošenje maski za lice ne samo da nije bilo propisano, nego se čak nije ni preporučivalo. Sada, bez njih ne možemo ući u javni prijevoz, makar se radilo i o onima iz kućne radinosti za koje smo toliko puta od stručnjaka čuli da nisu adekvatna zaštita. Druga opcija dati je 200 do 300 kuna za paket onih najjeftinijih, kirurških kakve se mogu naći u apotekama, ali i u trgovačkim centrima.

Ilustracija: Unspash

Starije osobe nisu ništa manje ugrožene koronavirusom u srpnju, nego što su to bile u travnju. Virus je isti, a umirovljenici su samo još koji mjesec stariji i bolesniji. Tomu valja pridodati i činjenicu da ni velike vrućine ne idu baš u prilog njihovu zdravlju. Dodamo li zarazu, dobivamo prilično nepovoljnu prognozu.

Trošak, ali i rizik za zdravlje birača

Tko god ima bilo kakvu vrstu respiratornih smetnji izazvanih sezonskim alergijama, reći će vam da bi radije dobio virus nego se gušio pod maskom na preko 30 stupnjeva Celzijevih. Pa ipak, sad je sasvim jasno da će maske biti osnovna oprema za odlazak do biračkih mjesta.

Osim maske, birači će morati imati i vlastitu kemijsku olovku. Da ne idemo toliko daleko, valjda svatko kod kuće ima kemijsku, ali radi se o tomu da građanima glasovanje ne smije predstavljati nikakav trošak. Onaj stvarni su maske, koje će građani morati kupiti također sami. A morat će si i dezinficijens za ruke osigurati ako ne žele dirati onaj ponuđeni na ulazu, možda i koji par zaštitnih rukavica… Za nezaposlenog ili nekog s malenom mirovinom, trošak je znatan.

sessa dip
Maske, rukavice, dezinficijensi: DIP objavio kako ćemo glasati u nedjelju

Postoji ipak još veći problem. Mnogi građani koji su u rizičnim skupinama; stariji i bolesni neće moći uopće izaći na izbore jer postoji mogućnost da se zaraze na biračkom mjestu. Takva mogućnost je stvarno vrlo mala, ali ona postoji i za nekoga bi mogla postati kobna.

Samim time postavlja se pitanje jesu li uopće parlamentarni izbori, na koje ćemo izaći ove nedjelje, ustavni, s obzirom da dijelu građana (imamo više od 20 posto starijeg stanovništva koje moramo zaštititi, na što je upozorila  i liječnica Alemka Markotić) uskraćujemo mogućnost da na njih izađu. Osim na vlastitu odgovornost. Država je ta koja bi trebala omogućiti siguran prijevoz, maske, rukavice, dezinficijense, olovke… I jamčiti stopostotnu zdravstvenu sigurnost.

Doduše, glasovanje se može obaviti uz minimalni fizički kontakt za svega nekoliko minuta, za koliko navodno nije moguće pokupiti virus, ali tko to može garantirati u malim, zatvorenim prostorima s velikom cirkulacijom ljudi? Mnoga biračka mjesta uopće nisu pogodna za pridržavanje svih epidemioloških mjera. Mnogi birači zadržat će se i u razgovoru oko biračkih mjesta i teško je uopće i pomisliti što će se dogoditi ako se uspostavi da se netko zarazio na biralištu. Ne mora to nužno biti glasač, može to biti i član izbornog povjerenstva. Hoće li onda svi koji glasaju na toj lokaciji morati u samoizolaciju?

Što su izbori bez umirovljenika?

Kada kažu da je korona „spin“ te da forsiranje održavanja izbora u ljeto ide u prilog HDZ-u, onda se doista moramo zapitati kako. Naime, većina njihovih birača upravo su stariji građani koje je ta ista stranka prvo relativno uspješno zaštitila, da bi ih sada iz sebičnih razloga izložila riziku čije će se posljedice pokazati upravo kroz tjedan do dva.

Za HDZ i SDP najčešće glasuju umirovljenice starije od 70 godina

Manja izlaznost na izbore uvijek je najviše išla na ruku HDZ-u, a mogla bi ići na ruku i SDP-u u odnosu na treće političke opcije. No, pritom obje velike stranke gube dio svog vjernog biračkog tijela, pogotovo HDZ koji se očito prevario u procjeni da će se korona vratiti tek u rujnu. Korona dolazi u jeku turističke sezone, kad je najbolje.

Ni građane kao biračko tijelo ne možemo potpuno lišiti odgovornosti, jer su se pokazali nedosljedni u masovnim prigovorima. Većina je prvo slijepo vjerovala Stožeru, zahtijevala još i strože mjere, a kako je epidemija vremenski odmicala, tako su se mentalitetom svjetine okrenuli protiv dojučerašnjih „superjunaka“ i tražili ukidanje mjera te koronu proglasili izmišljotinom. Dobili su popuštanje, ali nisu uračunali da će to vratiti virus pa sada krive isti taj Stožer što je to dopustio. Ako ćemo istom logikom zaokruživati na izborima, ne piše nam se najbolje.

_____________________________________________

*Komentar je stav autora

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap