Maske, rukavice, dezinficijensi: DIP objavio kako ćemo glasati u nedjelju

Josip Mihaljević
29. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Državno izborno povjerenstvo danas je održalo konferenciju za medije u Saboru na temu organizacije glasanja na izborni dan. Na službenim stranicama objavili su i detaljne upute za glasanje, a otkrili su i kako će glasati osobe u samoizolaciji.

sessa dip

Foto: Predsjednik DIP-a Đuro Sessa | HRT screenshot

Državno izborno povjerenstvo (DIP) danas je objavilo Odluke o tehničkoj provedbi izbora u novonastaloj situaciji glede koronavirusa.

Sada napokon imamo upute kako će glasati oni kojima je određena samoizolacija, a objavljene su i tehničke upute koje se tiču provedbe izbora na redovnim biračkim mjestima, odnosno na provedbu izbora u domovima za starije u kojima postoje posebni epidemiološki zahtjevi.

Ovako će glasati većina birača

capak
[KOMENTAR] Jučerašnji bioteroristi, današnji poslušni birači

Članovi biračkog odbora, promatrači, predstavnici medija i dr. ne mogu obavljati te dužnosti ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu i/ili respiratorne simptome. Ako im se jave tijekom izbornog dana, odmah moraju napustiti biračko mjesto i javiti se svom liječniku.

Biračko mjesto mora biti oprano i dezinficirano, a članovi biračkog odbora nositi maske, dok je nošenje rukavica tek preporuka. Međutim, ako se radi o onom članu biračkog odbora koji provjerava osobne iskaznice, on ih obavezno mora nositi.

Upute za birače:

Birači su dužni prilikom dolaska omogućiti da im član biračkog odbora nanese dezinficijens ili sami nanijeti dezinficijens na ruke.

Preporuka je da se ponese vlastita kemijska olovka. U prostoriju za glasanje birači ulaze jedan po jedan na način da je razmak među biračima i ostalim prisutnima najmanje 1,5 metar.

Preporučuje se da birači nose maske, posebno oni s kroničnim bolestima koje možebitno predstavljaju veći rizik za razvoj težeg oblika bolesti Covid-19.

Ako nosite masku, nakratko ćete ju morati spustiti na udaljenost od 2 metra od članova biračkog odbora. Birači ne trebaju nositi rukavice, osim u slučaju da imaju oštećenja kože i noktiju na rukama.

Što se tiče glasanja izvan biračkih mjesta, oni koji zbog zdravstvenih razloga ne mogu pristupiti biralištu moraju se najmanje tri dana ranije javiti biračkom odboru kako bi mogli glasati kod kuće. Glasat će pred vratima stana.

Biračima se preporučuje da izmjere temperaturu, a ako je ona iznad 37,2 Celzijeva stupnja – ne smiju pristupiti biralištu.

Kako će glasati oni u samoizolaciji?

[KOMENTAR] Želi li država izlaskom na izbore poubijati umirovljenike?

Birači kojima je određena mjera samoizolacije moraju se do četvrtka, 2. srpnja 2020. godine, javiti nadležnom gradskom/općinskom izbornom povjerenstvu i zatražiti da im se omogući glasovanje na adresi prebivališta.

Kontakt podatke nadležnih izbornih povjerenstava možete pronaći OVDJE.

Birači koji će na dan izbora biti u samoizolaciji, glasuju ispred ulaza stana/kuće u kojem/kojoj imaju prebivalište i pritom obavezno nose masku za nos i usta.

Na glasovanje birača u samoizolaciji primjenjuju se Obvezatne upute Državnog izbornog povjerenstva o načinu glasovnja birača s invaliditetom, nepismenih birača, slijepih birača te birača koji nisu u mogućnosti pristupiti na mjesto. Upute možete vidjeti OVDJE.

Također, za njih vrijede i Tehničke upute DIP-a vezano uz glasanje na dan izbora i osiguranje epidemiološke zaštite svih sudionika na biračkim mjestima koje možete pronaći OVDJE.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap