[KOMENTAR] Na što je Milanović mislio kada je rekao da saborske mirovine idu u povijest?

Josip Mihaljević
11. listopada 2019.
Kolumne
A- A+

Zoran Milanović je krajem prošloga tjedna podijelio radosnu vijest s narodom – saborski zastupnici ostaju bez povlaštenih mirovina. Predsjednički kandidat je u pravu, samo ćemo morati pričekati pedesetak godina da se to ostvari.

prazna sabornica

Foto: Youtube screenshot

Zakonodavno tijelo u Hrvatskoj, poznatije kao Hrvatski sabor, jednog je lijepog dana donijelo odluku da će njegovi članovi kada odu u mirovinu imati pravo na onu povlaštenu.

Povlaštena kasta uključuje zastupnike u Hrvatskom saboru, članove Vlade, suce Ustavnog suda i glavnog državnog revizora. Svi oni spadaju tek u jednu od 17 kategorija mirovina po posebnim propisima.

Prema posljednjim informacijama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, njih je danas u mirovini 669. Nisu vam se pohvalili, ali prošlim usklađivanjem im je prosječna mirovina porasla preko deset tisuća kuna i iznosi 10.030,37 kuna. Ukupno im se svakog mjeseca daje preko šest milijuna kuna, a na godišnjoj razini koštaju oko 80,5 milijuna kuna.

Nema logike da one postoje

milanović
Milanović: "Imam radosnu vijest, saborski zastupnici ostaju bez povlaštenih mirovina"

Sabor kao zakonodavno tijelo donosi zakone i između ostaloga uređuje Zakon o mirovinskom osiguranju. To je zakon za obične smrtnike koji u mirovine odlaze na posve običan način.

Zamislite koliko nepovjerenje su morali imati ti ljudi, da ne vjeruju zakonu kojeg su napisali i da za sebe moraju izmisliti poseban način ostvarivanja prava na mirovinu koji će im donijeti mirovine četiri puta veće od hrvatskog prosjeka.

Saborski zastupnici su u pravilu ljudi koji čitav život rade na dobro plaćenim poslovima. To znači da su im tijekom radnog staža visoki i doprinosi za mirovine, što bi trebalo rezultirati pristojnim iznosom mirovine kada ostare. Ali ne, nepovjerenje u sustav koji su stvorili je prevagnulo i sebi su odlučili dati mirovine od deset tisuća kuna. Znate, za svaki slučaj.

Što se dogodilo sa saborskim mirovinama 2012. godine?

Saborske mirovine u tri godine porasle za 1.800 kuna. S manje živi svaki treći umirovljenik!

SDP je krajem 2011. godine osvojio vlast, a jedan od prvih poteza u 2012. godini bilo je famozno ukidanje saborskih mirovina. Zgodno se pritom podsjetiti legendarne izjave bivšeg ministra rada Marka Pavića koji je govoreći o mirovinama po posebnim propisima rekao: “Kada jednom nekome date pravo, to pravo ne možete mu oduzeti.”

Tako je bilo i sa saborskim zastupnicima, oni koji su već bili u mirovini nisu ostali bez svoje saborske mirovine. Svašta se tada događalo, saborski zastupnici su u panici tada na dan ili dva aktivirali svoje mirovine kako bi si u budućnosti osigurali saborsku mirovinu, neposredno prije izglasavanja ukidanja te iste povlastice!

To je rezultiralo nikad većim brojem saborskih mirovina.

Tomu je pomogao i Ustavni sud koji je odlučio da saborske mirovine ne mogu jednostavno otići u povijest. Odlučili su da svi oni koji su u trenutku “ukidanja” saborskih mirovina (Siječanj 2012.) imali uvjete za saborsku mirovinu – ne trebaju strahovati, moći će ju aktivirati jednom kada se umirove. Naravno, odluku su donijeli Ustavni suci koji također imaju pravo na “saborsku” mirovinu.

Odlaze li dakle saborske mirovine u povijest?

marko pavić
Sabornike i ministre čekaju mirovine do 85 posto plaće, a u njih mogu već sa 50!

Odlaze! Nažalost odlaze polako puzajući.

Predsjednički kandidat Zoran Milanović nije pogriješio kada je rekao da će saborske mirovine otići u povijest, ali će im za to trebati otprilike pedeset godina.

Svi saborski zastupnici koji u trenutku ukidanja nisu imali pravo na povlaštenu mirovinu neće ju moći dobiti. Dakle, idemo uzeti relativno “novog” saborskog zastupnika koji je tek nedavno postao dijelom zakonodavne vlasti – Ivan Pernar neće moći imati saborsku mirovinu.

Međutim, svi oni koji su u Saboru sjedili do 2012. godine svoje će pravo na saborsku mirovinu moći iskoristiti. U kratkoročnom razdoblju, broj saborskih mirovina održat će se na trenutačnoj razini od šesto-sedamsto primatelja. Oni koji su davno u saborskoj mirovini umirat će, a njihovo mjesto će zauzimati saborski zastupnici koji će tek otići u mirovinu.

Nakon nekog vremena, novih korisnika saborske mirovine više neće biti, a stari primatelji će polako napuštati ovaj svijet i tek tada će saborske mirovine nestati iz hrvatskog zakonodavstva. No do tada bi neke druge kategorije mirovina po posebnim propisima mogle postati puno veći problem nego što su saborske mirovine ikada bile.

________________________________________________

*Komentar je stav autora

[KOMENTAR] Na što je Milanović mislio kada je rekao da saborske mirovine idu u povijest?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap