[KOMENTAR] Daj Bože svakom djetetu i starcu zdravstvo kakvo je dobio Jandroković

Jasmina Grgurić Zanze
5. listopada 2020.
Kolumne
A- A+

Ljudski se bojati, ali ako ste predsjednik Hrvatskog sabora onda se od vas očekuje određeni nivo hrabrosti. Dobro, možda ne baš da kao kapetan zadnji tonete s brodom, ali i dalje ne možemo zaboraviti reakciju Gordana Jandrokovića koji se prvi ustao u namjeri da krene prema izlazu kada se u travnju zatresla sabornica. Sada je pak po njega zbog zaraze koronom došla Hitna pomoć, s čime se ne može pohvaliti velika većina oboljelih. Štoviše, snimljena su mu i pluća jer je imao kronični bronhitis u djetinjstvu. Daj Bože svakom djetetu i starcu u Hrvatskoj ovakav tretman radi predostrožnosti, a kamo li kada je stvarno hitno!

Gordan Jandroković (Snimak zaslona: Youtube/HRT)

Predsjednika Gordana Jandrokovića biju svakakvi glasi, ali nijedan ne ide u prilog njegovoj hrabrosti. Krajem travnja tako smo svjedočili i njegovoj reakciji kada je sabornicu zatresao jedan od blažih potresa pa se “kapetan” prvi ustao prema izlazu. Sanaderov “mladi lav” povijao se kako vjetar u HDZ-u puše pa je svoju odanost po potrebi brzo mijenjao, prelazeći sa Sanadera na Kosoricu, s Kosorice na Karamarka, s Karamarka na Plenkovića pa ne čudi da je zaradio novi nadimak – Njonjo. Imao je on i rijetkih svijetlih trenutaka u svojoj političkoj karijeri, ali za nijednog od njih ne može se reći da su ih krasili hrabrost, odvažnost, čvrsti stav i neki posebno upečatljivi karakter.

U djetinjstvu imao kronični bronhitis

Nekako ukorak s njegovom plašljivošću ide i izjava da je nakon konzultacija s liječnicima, budući da je u djetinjstvu i mladosti imao kronični bronhitis, 53-godišnji predsjednik Hrvatskoga sabora u subotu otišao snimiti pluća, nakon što je po njega zbog zaraze koronavirusom došla Hitna pomoć!

Istra tuguje za svojim Ninom (70), prvom žrtvom koronavirusa u Hrvatskoj

Prosječnom hrvatskom građaninu ovo može zvučati samo kao šala. Kamo sreće da se zbog nekakvog bronhitisa iz mladih dana svaki starac tretira u bolnici s najvećim oprezom i brigom pa da Hitna dojuri po svako dijete i svakog umirovljenika kao rizičnu skupinu. Nažalost, javnost još uvijek pamti potpuno suprotne slučajeve otkako je izbila pandemija koronavirusa.

Sve je počelo s prvom žrtvom koronavirusa u Hrvatskoj, 70-godišnjim poznatim istarskim ugostiteljem Antonom Ninom Kernjusem. Iako mu se zdravstveno stanje jako pogoršalo u samoizolaciji, obitelj je svjedočila kako po njega Hitna pomoć nije došla na vrijeme prema upućenom pozivu, nego dan kasnije kada Kernjus nije mogao disati i više mu nije bilo spasa.

Po 76-godišnjaka i djevojčicu Hitna nije htjela doći

Isto se dogodilo i 76-godišnjem umirovljeniku iz Velike Gorice, kojemu se također stanje uz visoku temperaturu i nemogućnost disanja pogoršalo u samoizolaciji. Hitne nije bilo ni ovoga puta, iako je rečeno da je pacijent k tomu i srčani bolesnik. Slučaj je medijima ispričao njegov sin, Tomislav Stojanov. Drugi dan po oca mu je došlo vozilo za prijevoz na testiranje, a muškarac je potom tri sata s temperaturom  39,6 čekao testiranje ispred Zarazne u šatoru, dok nije kolabirao pa je tek tada smješten u bolnicu.

Hitna odbila doći i po 76-godišnjaka u samoizolaciji? Nije mogao disati

Hitna nije došla ni po djevojčicu iz Velike Gorice, jer je bila u samoizolaciji kao drugi kontakt zaraženog. Imala je temperaturu i bolove, ali nije bila zaražena, već je trebala na hitnu operaciju slijepog crijeva.

Tko zna koliko je takvih slučajeva bilo u posljednjih pola godine otkako traje epidemija. Hitna ne dolazi po starce sa srčanim bolestima, ali dolazi po posve zdrave mlađe muškarce jer su imali bronhitis kao dječaci i jer su, igrom slučaja, predsjednici Sabora. Uostalom, nije sporna reakcija hrvatskog zdravstva u slučaju Jandrokovića, nego je sporan njezin izostanak u većini ostalih.

_____________________________________________

*Komentar je stav autora

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap