Istra tuguje za svojim Ninom (70), prvom žrtvom koronavirusa u Hrvatskoj

Jasmina Grgurić
19. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Još se jučer nije znalo je li poznati istarski ugostitelj Anton Nino Kernjus noć prije umro od koronavirusa. Bio je u samoizolaciji, a danas je stigla potvrda da je bio pozitivan na koronavirus. Iako informacija još uvijek nije službena, po svemu sudeći riječ je o prvom životu izgubljenom zbog ove bolesti u Hrvatskoj. Osim što Istrijani oplakuju omiljenog Nina, njegova obitelj upozorava na čitav niz zastrašujućih propusta koji su učinjeni od strane liječnika.

Antun Nino Kernjus (Snimak zaslona/Youtube)

Vlasnik konobe Astarea u istarskoj Brtonigli, Anton Nino Kernjus preminuo je preksinoć. Kako je bio u samoizolaciji, sumnjalo se na koronavirus, a danas je stigla informacija da je bris bio pozitivan na virus. On je, nažalost, postao prva žrtva koronavirusa u Hrvatskoj.

Obitelj optužila liječnički sustav za propust

Istra tuguje za poznatim i omiljenim 70-godišnjim ugostiteljem. Kroz njegovu slavnu konobu prošli su brojni domaći i strani gosti, a svima njima Nino je bio njezina karizmatična legenda. Imao je poseban, prisan odnos prema gostima. Posao koji od ranih 90-ih vodi sa suprugom, tijekom vremena prerastao je u jedan od najpoznatijih i najboljih ribarskih restorana.

Nino je do prije nekoliko dana bio posve zdrav. Njegova obitelj odlučno je demantirala informaciju Stožera civilne zaštite Istarske županije da “nije želio biti hospitaliziran” kada mu se stanje pogoršalo u samoizolaciji zbog sumnje na koronavirus. Baš suprotno, sva potrebna medicinska pomoć nije mu pružena na vrijeme.

Ravnatelj tamošnjeg Zavoda za javno zdravstvo rekao je jučer na tiskovnoj konferenciji da je preminula starija osoba koja nije imala nikakve simptome, ali je bila u samoizolaciji. Dodao je da je došlo do “blagih” simptoma, zbog čega je muškarcu sugerirano da ga se smjesti u Opću bolnicu Pula, no da je on to odbio. Preko noći došlo je do naglog pogoršanja i osoba je preminula.

No, obitelj je ispričala sasvim suprotno i po svemu sudeći dogodio se ogroman propust zdravstvenog sustava.

Hitna pomoć nije htjela doći kada mu se pogoršalo?

Za Glas Istre, sin preminulog Nina, Emil Kernjus i snaha Kety Visintin ispričali su slijedeće:

“Nakon što smo čuli što je rečeno, nismo znali kako reagirati. Zvali smo regionalni civilni stožer, Dina Kozlevca, koji nam je rekao da je informacije dao Zavod za javno zdravstvo Istarske županije i da ih ne mogu promijeniti. Međutim, nije se dogodilo onako kako su oni ispričali.

Nino, stariji čovjek, ali zdrav do prije nekoliko dana, počeo se osjećati loše u ponedjeljak ujutro. Temperatura je bila oko 38 stupnjeva i naš liječnik opće prakse u Poreču rekao nam je da se obratimo dežurnom epidemiologu u Umagu. Odmah smo ga kontaktirali i dobili smo odgovor da se pričeka jedan dan ako će se stanje pogoršati te da uzme antipiretik.

stozer
Trenutačno imamo 102 zaražena, zabilježen prvi smrtni slučaj starijeg muškarca u Istri

Sutradan se situacija pogoršala pa smo nazvali epidemiologa iz Umaga koji nam je rekao kako u tim slučajevima ništa ne mogu učiniti jer moraju doći iz Pule, preuzeti bolesnu osobu, odvesti je u Pulu da napravi bris i onda ga vratiti ponovno kući. Nismo mogli vjerovati ovoj tvrdnji, ali nije nam preostalo ništa drugo nego čekati hitnu pomoć. Liječnik nam je rekao da će doći isti dan (utorak) oko 10 sati ujutro, tj. drugi dan od našeg prvog poziva i tako smo pripremili Nina za preuzimanje, ali oko 12 sati stigao je telefonski poziv da nas obavijeste da zbog nedostatka vremena neće moći doći iz Pule i da će liječnik iz Umaga doći u kućnu posjetu kako bi uzeo bris oko 14-15.

No, oko 14.30 stigao je telefonski poziv da zbog nedostatka vremena sve odgađaju za sljedeći dan. Te noći Ninu se stanje naglo pogoršalo, više nije mogao disati. Nazvala nas je Alma, njegova supruga i rekla nam da požurimo jer je situacija bila ozbiljna. Nazvali smo hitnu pomoć i obavijestili o našoj sumnji na COVID-19. Nažalost, ovu sumnju imali smo od samog početka i nikad je nismo skrivali, kao ni spasiocima koji su stigli u kombinezonu i maskama.

Kad je stigla hitna pomoć, već je bilo kasno. Nino se gubio i pokušaji oživljavanja bili su uzaludni. Nismo mislili da će ovako završiti, mislili smo da će ga preuzeti, spojiti na respirator i sve će biti u redu” – ispričali su sin i snaga za Glas Istre.

Istra tuguje za svojim Ninom (70), prvom žrtvom koronavirusa u Hrvatskoj
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap