Samostan postaje dom za starije

Alberta Požgaj
5. lipnja 2022.
Istaknuto
A- A+

Dio samostana časnih sestara dominikanki prenamijenit će se u dom za starije. Tako su odlučile vlasti malog engleskog gradića Stonea, nedaleko Birminghama. Postoje li slični slučajevi u Hrvatskoj?

Samostan časnih sestri u gradiću Stone | screenshot: službene stranice samostana

Samostan u gradiću Stone | screenshot: službene stranice samostana

Gradsko vijeće engleskog gradića Stonea odlučilo je prenamijeniti dio samostana u dom za starije, prenosi BBC. Naime, prije nekoliko dana odluka kojom se dopušta izgradnja 51 stana za starije članove društva, stupila je na snagu. Isto tako, navodi se kako će časne sestre zadržati dio gdje će živjeti, moliti i obavljati svoju djelatnost. No, ostali dio samostana će, zbog sve većeg porasta starijeg stanovništva, biti namijenjen za stanovanje starijih sugrađana ovog malog engleskog gradića.

Dom za odrasle Lobor-grad

Što se tiče Hrvatske, postoje slučajevi gdje su se određene zgrade i institucije prenamijenile u domove za starije. Izdvaja se Dom za odrasle osobe u Loboru. Dom se smjestio u dvorcu obitelji Keglević iz 17. stoljeća koji okružuje gotovo idlična priroda zagorskog kraja. Određeni oblik zbrinjavanja osoba u dvorcu započeo je još početkom prošlog stoljeća kada su ruski liječnici osnovali bolnicu koja je radila nekoliko godina, navodi se na službenim stranicama Doma. No, dom 1954. godine započinje zbrinjavati starije osobe te odrasle osobe s mentalnim  poteškoćama, što mu je i danas glavna funkcija i djelatnost.

Dom za odrasle Lobor-grad | screenshot: službene stranice Doma

Dom za odrasle Lobor-grad | screenshot: službene stranice Doma

Na mjestu bivše vojarne grade dom za starije

Primorsko-goranska županija, uz ostale suradnike na projektu, planira u bivšoj vojarni u Klani sagraditi dom za starije osobe čija finalizacija se planira za 2027. godinu.

“Prenamjenom i rekonstrukcijom bivše vojarne u Klani zadovoljit će se potreba za novim kapacitetima za smještaj starijih osoba uz poboljšanje kvalitete i proširenje medicinskih usluga korisnicima. Projekt podrazumijeva rekonstrukciju i adaptaciju vojarne u Klani u Dom za starije osobe kapaciteta do 150 ležajeva s ostalim komplementarnim sadržajima sa procijenjenom vrijednosti od 5.900.000 eura”, ističu na službenim stranicama općine Klana.

Samostan postaje dom za starije
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap