Rastu minimalne mirovine u Crnoj Gori: Iznosit će 60 posto najniže plaće, čeka se odluka Skupštine

Milan Dalmacija
3. kolovoza 2022.
Istaknuto
A- A+

Ako u crnogorskoj Skupštini prođe prijedlog za povećanjem minimalnih mirovina, one bi u samo godinu dana porasle sa 147 na otprilike 270 eura. No, taj je porast planiran u dvije faze, a time bi mirovine dosegle 60 posto minimalne plaće u Crnoj Gori.

Foto: Unsplash

U iščekivanju novog, navodno rekordnog rujanskog usklađivanja, hrvatski su umirovljenici doznali kada će im sjesti mirovine za srpanj. Za to vrijeme u crnogorskoj Skupštini traje rasprava o povećanju minimalne mirovine od 23 posto. Klub zastupnika Socijaldemokrata Crne Gore (SD) predložio je da povećanje stupi na snagu 1. rujna.

Vijesti pišu kako će najvjerojatnije doći do kompromisa, kako bi se ovo povećanje provelo u dva navrata; najprije u rujnu, a potom i u siječnju sljedeće godine. Kako god to bilo provedeno, minimalna će mirovina u Crnoj Gori iznositi oko 270 eura, što je 60 posto minimalne plaće.

hrelja net.hr
Minimalna mirovina: "Volio bih da to bude granica siromaštva (2.927 kuna), ali..."

Time bi se podigla primanja za otprilike 40.000 umirovljenika, a neslužbeno se doznaje kako bi za to trebalo izdvojiti milijun i pol do dva milijuna eura. Skupština je krajem prošle godine odobrila izmjenu zakona kojom su minimalne mirovine povećane za 36 posto od 1. rujna, ali uz retroaktivnu isplatu od 1. siječnja ove godine. U svibnju su usklađivanjem sve mirovine povećane za 8,15 posto, a novo usklađivanje slijedi u rujnu. Ako na Skupštini prođe novi prijedlog za podizanje minimalnih mirovina, one bi samo u godinu dana skočile za 83,7 posto, sa 147 na otprilike 270 eura.

Zastupnik Socijaldemokrata, Boris Mugoša prijedlog je obrazložio time da je zbog inflacije prosječna potrošačka košarica u Crnoj Gori poskupjela za 90 eura. Pritom je minimalna mirovina pala na 35 posto minimalne plaće, s obzirom na povećanje minimalca na 450 eura. Ministar financija, Aleksandar Damjanović suglasan je s prijedlogom SD-a, ali uz dvokratno povećanje zbog teškog stanja u državnim financijama. S time su se složili i predstavnici ostalih stranačkih klubova, pa je u proceduri preostalo jedino glasanje.

Prevedeno u hrvatsku valutu, ako prijedlog prođe, crnogorski bi umirovljenici primali minimalnu mirovinu u iznosu od oko 2.034 kune. Najniža mirovina u Hrvatskoj je, prema podacima HZMO-a za lipanj, iznosila 1.836,08 kuna bez međunarodnih ugovora te 2.011,53 kune s međunarodnim ugovorima. Kod nas najnižu mirovinu prima ukupno 277.652 umirovljenika. Udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći u Hrvatskoj iznosi 39,67 posto bez međunarodnih ugovora.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap