Prošle godine Hrvati su trošili više lijekova u odnosu na godinu ranije, a najviše se uzimao vitamin D

Ana Kanazir
10. listopada 2023.
Zdravlje
A- A+

Nije tajna da se koristi sve više i više lijekova, posebice antibiotika, a sada je poznato i kako su u 2022. godine Hrvati trošili 5,3 posto više lijekova u odnosu na godinu ranije. Poznato je i kako je na lijekove potrošeno ukupno 1.381.626,500 eura, ali i kako su se najviše koristili lijekovi za kardiovaskularne bolesti, objavila je Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u svojem Izvješću o potrošnji lijekova u Hrvatskoj za 2022. godinu.

Šaka puna tableta, dok su u pozadini table lijekova

Uzimanje lijekova | Ilustracija: Pixabay

Važno je znati kako pravilno uzimati lijekove, a više o tome nam je ispričala i doktorica u ovom tekstu. Ipak, pokazuje se kako je u 2022. godini potrošnja lijekova porasla za čak 5,3 posto u odnosu na godinu ranije, a to se može vidjeti u Izvješću o potrošnji lijekova u Hrvatskoj za 2022. godinu koje je objavio HALMED.

Osoba uzima tabletu iz kutije u ruku
Uzimanje lijekova: Doktorica nam je objasnila na što sve treba obratiti pažnju kako bi najbolje djelovali

Lijekovi za kardiovaskularni sustav su najtraženiji

Kako bi se pratio tijek potrošnje lijekova, donose se godišnja izvješća o potrošnji lijekova, a takvo Izvješće za 2022. godinu pokazuje da se trošilo 5,3 posto lijekova više u odnosu na godinu ranije. Ipak, ovaj porast potrošnje niži je u odnosu na prosječni porast potrošnje tijekom posljednjih pet godina, od 2018. do 2022. godine, koji iznosi 7,3 posto.

S druge strane, poznato je i kako su se u 2022. godini najviše trošili lijekovi prema glavnim skupinama Anatomsko-terapijsko-kemijskog (ATK) sustava koji djeluju na kardiovaskularni sustav, drugi su lijekovi s učinkom na probavni sustav i mijenu tvari, treći su lijekovi koji djeluju na živčani sustav, dok su četvrti Lijekovi koji djeluju na krv i krvotvorne organe. Ovaj redoslijed se većinom ponavlja tijekom prethodnih godina.

Najviše lijekova se trošilo u Sisačko-moslavačkoj županiji

Poznato je i kako se najviše koristio vitamin D kolekalciferol, a na drugom mjestu je inhibitor HMG KoA reduktaze, atorvastatin, treći je inhibitor protonske crpke pantoprazol, a četvrti je inhibitor agregacije trombocita acetilsalicilna kiselina. Uzimajući u obzir prvih 25 lijekova po potrošnji, značajno veću potrošnju u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu imali su ibuprofen, folna kiselina, vitamin D – kolekalciferol, perindopril, amlodipin i indapamid te inhibitor protonske pumpe esomeprazol.

Najviše lijekova, točnije najviše izvanbolničke potrošnje, je u 2022. godini bilo u Sisačko-moslavačkoj županiji, na drugom mjestu je Bjelovarsko-bilogorska, a na trećem je Krapinsko-zagorska županija. Što se tiče trošenja novca na lijekove, pri čemu se isto tako radi o izvanbolničkoj potrošnji, na prvom mjestu je Grad Zagreb, na drugom Splitsko-dalmatinska, a na trećem je Zagrebačka županija. U ovom tekstu su nam iz HALMED-a objasnili i kako dolazi do nestašice lijekova i što se u ovom slučaju događa.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap