Iz HALMED-a su nam objasnili nestašice lijekova: ‘Ovo je normalna pojava, a uvijek postoji zamjenski lijek’

Ana Kanazir
5. travnja 2023.
Zdravlje
A- A+

U posljednje vrijeme se često može vidjeti kako su određeni lijekovi nedostupni, ali i kako su neki povučeni s polica ljekarne. Iako na prvu zvuči zabrinjavajuće, ovo je posve normalna pojava, a rješenje je zamjenski lijek istog učinka. Koji je točno postupak kod nestašice lijekova, objasnili su nam iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode HALMED.

Osoba uzima tabletu iz kutije u ruku

Uzimanje Lijeka | Foto: Rawpixel

Na hrvatskom tržištu je dostupno gotovo 4.000 lijekova, od kojih se neki barem jednom nađu na popisu lijekova koji nedostaju. Nestašice lijekova su potpuno normalne, a do njih može doći iz više razloga. Dobra je vijest da postoji zamjenski lijek, pa nema mjesta panici.

Osoba uzima tabletu iz kutije u ruku
Uzimanje lijekova: Doktorica nam je objasnila na što sve treba obratiti pažnju kako bi najbolje djelovali

Uvijek postoji način kako do zamjenskog lijeka

Kako su nam objasnili iz HALMED-a, nestašice lijekova su normalna i uobičajena pojava tijekom života lijeka na tržištu. Do nestašice može doći iz više razloga: od logističkih problema kao što su kašnjenje u isporuci sirovina, preko poteškoća u proizvodnji, pa sve do problema koji se događaju u svijetu, a koji mogu utjecati na poslovanje farmaceutske industrije.

Iz HALMED se uvijek brinu da pacijent ima dostupan lijek ili njegovu zamjenu. Tako se umjesto lijekova koji nedostaju mogu koristiti neki drugi lijekovi, a isto tako se poduzima sve da se stanje s nestašicom brzo normalizira.

– Iako je opskrba pojedinim lijekovima trenutačno otežana, u slučaju da zamjenske terapije nisu dostupne na našem tržištu, nabavljaju se putem preraspodjele zaliha istog ili zamjenskog lijeka s tržišta druge države članice Europske unije, čime se pacijentima osigurava pristup potrebnoj terapiji, rekli su nam iz HALMED-a.

Tako na primjer, kod nedostatka određenih antibiotika, kao što su azitromicin i amoksicilin, postoji zamjenski lijek koji sadrži iste djelatne tvari. S druge strane, lijek Ozempic kojega nije bilo u posljednje vrijeme je trenutno ponovno dostupan. Dodaju i kako je normalizirana opskrba većine antibiotika. Savjete o tome kako se općenito uzimaju lijekovi i na što treba paziti nam je dala liječnica u ovom tekstu.

Što kada dođe do nestašice lijekova?

Iz HALMED-a su nam objasnili i što se točno i kojim redosljedom događa kod nestašice lijekova.

– HALMED prikuplja podatke o nestašici lijeka izravno od nositelja odobrenja za stavljanje lijeka u promet. Ovaj nositelj odobrenja ima zakonsku obvezu, bez odgode, u pisanom obliku, obavijestiti HALMED i Ministarstvo zdravstva. Isto tako, za lijek koji je uvršten u listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje mora obavijestiti i HZZO o okolnostima koje mogu dovesti do poremećaja opskrbe hrvatskog tržišta lijekom ili nestašice lijeka. Prema podacima koje na ovaj način prikupljamo promptno ažuriramo stanje u našoj bazi lijekova i na stranicama HALMED-a kako bi sva saznanja o početku i završetku nestašice te razlozima zbog kojih je do nje došlo bili dostupni, otkrili su nam iz HALMED-a.

HALMED s nositeljima odobrenja i veleprodajama provodi svakodnevnu intenzivnu komunikaciju u vezi rješavanja problema u opskrbi tržišta lijekovima kako bi se osigurala pravovremena razmjena svih dostupnih informacija i kako bi se svi eventualni poremećaji u opskrbi brzo riješili. Osim toga, reagiraju i kada im se obrate pacijenti i zdravstveni radnici s upozorenjem da je za određeni lijek potencijalno smanjena dostupnost. U ovom slučaju se sve dodatno istražuje i provjerava se stanje u prometu.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap