Grad Rijeka: “Nastojimo očuvati i potaknuti mentalno zdravlje starijih sugrađana”

Alberta Požgaj
4. lipnja 2022.
Istaknuto
A- A+

S obzirom da je Rijeka poznata kao grad uključivosti i tolerancije, taj stav nastoje primijeniti i što se tiče osoba zrelije životne dobi. Odnosno, Rijeka je za svoje starije sugrađane razvila niz programa kojima osnažuje njihov položaj u zajednici pri čemu se izdvaja Knjižnica na pragu vašeg doma kao i usluga besplatnog javnog gradskog prijevoza.

Grad Rijeka | screenshot: službene stranice visitrijeka.hr

Grad Rijeka | screenshot: službene stranice visitrijeka.hr

Od skoro 223 tisuće stanovnika Primorsko-goranske županije njih gotovo 69 tisuća čine osobe starije od 65 godina, navodi se u zadnjem Popisu stanovništva. Rijeka za aktivnosti i programe koji se tiču mentalnog i fizičkog osnaživanja starijih osoba planira izdvojiti oko 5 milijuna kuna godišnje.

Mjere i pomoći Socijalnog programa koristi više od 4 tisuće najpotrebitijih korisnika

Rijeka umirovljenicima podigla cenzus za božićne poklon bonove od 300 kuna

Rijeka je razvila Socijalni program čiji cilj jest sprječavanje i smanjenje socijalne isključenosti i siromaštva. Starijim osobama je kroz taj program posvećeno pet aktivnosti i mjera. Te mjere uključuju dvije vrste novčane pomoći, besplatan ili povoljan javni gradski prijevoz, ovisno o kategoriji kojoj starija osoba pripada, kao i usluge specijaliziranog prijevoza osoba s invaliditetom, usluge pomoć u kući te usluge organizirane prehrane. Stariji stanovnici Rijeke najviše koriste mjeru besplatnog ili povoljnijeg javnog gradskog prijevoza.

“Starijim socijalno ugroženim osobama osiguran je i potpuno besplatan ili vrlo povoljan javni gradski prijevoz, ovisno kojoj kategoriji socijalno osjetljivih skupina pripadaju. Javni prijevoz besplatno ili po povoljnoj cijeni koristi 3.550 starijih osoba”, ističe gospođa Maja Pudić, voditeljica Službe za socijalnu skrb.

Razvijena četiri projekta za uključivanje starijih u društvo

Slikovnica Traži se baka i autorica Enza Vaccaro | Privatna zbirka autorice
Umirovljenica Enza (66) predstavila slikovnicu za djecu: Traži se baka!

Kako bi na što adekvatniji način odgovorili na potrebe starijih sugrađana, a u isto vrijeme i iskoristili njihovo veliko znanje i iskustvo, Rijeka je uz Socijalni program razvila i poduprla projekte Sveučilišta za treću životnu dob, besplatne informatičke tečajeve, 16 klubova umirovljenika te program ‘Knjižnica na pragu vašeg doma’. Osim programa i projekata, dodatne pogodnosti imaju oni stariji koji su učlanjeni u Maticu umirovljenika Rijeke.

“Socijalna uključenost osoba starije dobi u život zajednice jedan je od pokazatelja stupnja razvoja društva, ali ona i snažno utječe na mentalno zdravlje pojedinaca starije dobi, stoga je Grad Rijeka nastoji očuvati i potaknuti. S tim ciljem razvijen je niz programa i projekata namijenjenih osobama starije životne dobi”, odgovorili su nam iz Rijeke.

Od svih projekata ističe se program ‘Knjižnica na pragu vašeg doma’ koji je predstavila Gradska knjižnica grada Rijeke.

“Gradska knjižnica Rijeka programom ‘Knjižnica na pragu vašeg doma’ predstavlja dostavu knjiga na kućnu adresu, što je namijenjeno osobama treće životne dobi i osobama s invaliditetom, s prebivalištem na području grada Rijeke, koji zbog ograničene ili onemogućene pokretljivosti ne mogu samostalno dolaziti u Knjižnicu”, istaknuli su iz Službe za socijalnu skrb grada Rijeke.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap