Umirovljenica Enza (66) predstavila slikovnicu za djecu: Traži se baka!

Alberta Požgaj
13. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Slikovnica pod nazivom ‘Traži se baka’ predstavljena je nedavno u Rijeci. Razgovarali smo s autoricom Enzom Vaccaro (66) koja nam je osim zanimljivih detalja iz slikovnice otkrila i djelić svakodnevice umirovljenika u gradu koji teče.

Slikovnica Traži se baka i autorica Enza Vaccaro | Privatna zbirka autorice

Slikovnica Traži se baka i autorica Enza Vaccaro | Privatna zbirka autorice

Prema posljednjem popisu stanovništva, na području Primorsko-goranske županije živi skoro 70 tisuća osoba koje su starije od 65. Rijeka, kao centar te županije, nudi nekoliko usluga za svoje starije sugrađane poput Sveučilišta za treću životnu dob do Matice umirovljenika. Iako se potiče aktivno starenje, usluga nikada dovoljno. Upravo se time vodi i akterica ovog teksta, gospođa Enza Vaccaro (66) koja vodi aktivan i ispunjen život i nakon umirovljenja, a nedavno predstavljanje njene slikovnice ‘Traži se baka’ samo je potvrda te aktivnosti.

Slikovnica se šalje od Rijeke do Amerike

Gospođa Enza Vaccaro s radošću i entuzijazmom predstavila je svoju slikovnicu te nam je objasnila kako se uopće rodila ideja za takvim pothvatom.

„Voljela sam pisati još od osnovne i srednje škole. U mirovini imam dosta vremena, a korona je to dodatno naglasila s obzirom da mi je ideja za slikovnicu došla u najvećem jeku pandemije“, ispričala nam je gospođa Vaccaro.

Slikovnica je edukativna, a sadržaj je fokusiran na unuke, Lanu i Luku, koji u pratnji bubamare traže svoju baku po cijeloj Rijeci. U toj potrazi staju kraj vrijednih i povijesnih riječkih spomenika i građevina. Na kraju svi skupa dolaze do Trsata gdje unuci pronalaze svoju baku, dok se bubamara ponovno ujedinjuje sa drugom bubamarom.

Predstavljanje slikovnice javnosti | Privatna zbirka autorice

Predstavljanje slikovnice javnosti | Privatna zbirka autorice

Reakcije na slikovnicu su pozitivne od samih početaka.

“Na predstavljanju su svi bili pozitivno oduševljeni te mi to služi kao poticaj za dalje. Gosti su bile većinom bake sa svojim unucima gdje su se pojedini unuci uključili u predstavljanje slikovnice tako što su čitali i glumili likove iz priče”, istaknula je gospođa Vaccaro.

Ponosna je, ističe, što se slikovnica distribuira po cijeloj Hrvatskoj, ali i šire.

„Slikovnice se šalju u Istru, po Kvarneru, ali i u Ivanić Grad, Vinkovce te Ameriku, što me iznimno veseli“, odgovorila je gospođa Enza.

Unatoč pozitivnim iskustvima bilo je prepreka. Naime, gospođa Vaccaro nam je ispričala kako je traženje sponzora za objavu slikovnice potrajalo čak godinu dana. Na kraju ih je pronašla u Jadranskom pomorskom servisu i Pomorskom radiju Bakar.

Matica umirovljenika na svojim web stranicama ‘Penzići Rijeka’ navodi kako se slikovnica može naručiti  ili kupiti na šalteru Matice umirovljenika u Rijeci.

Slikovnica Traži se baka | Privatna zbirka autorice

Čitanje slikovnice na predstavljanju  | Privatna zbirka autorice

Od slikanja uljem na platnu do voditeljice na radiju

Rijeka nudi sadržaje za svoje starije sugrađane, no sadržaja nikad dosta. Gospođa Vaccaro vlastitim primjerom pokazuje kako se aktivan život može voditi i nakon umirovljenja.

„Sudjelujem u radu udruge SKANI 50+ koja je fokusirana na kreativni rad. Zajedno s kolegicama slikamo pod vodstvom umjetnice Anie Škrobonje. Organiziramo humanitarne akcije gdje zatim prodajemo slike prije svega za pomoć djeci i mladima u potrebi”, istaknula je gospođa Vaccaro.

Osim slikanja i pisanja, život ove riječke umirovljenice ispunjen je sadržajima tijekom cijelog dana gdje nema mjesta za dosadu. Naime, jednom mjesečno zajedno s kolegicom u sklopu projekta ‘RiGenerAkcija! – Aktivni u mirovini’ vodi emisiju na internet radiju Roža pod nazivom ‘Nije kasno i nije kraj’ gdje se bave raznovrsnim temama od toga kako žive umirovljenici do toga kako se nose sa stresom na dnevnoj bazi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap