Rijeka umirovljenicima podigla cenzus za božićne poklon bonove od 300 kuna

Jasmina Grgurić Zanze
3. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

Podizanjem cenzusa za blagdanske poklon bonove na 1.700 kuna, u ovu vrstu novčane pomoći bit će uključeno dodatnih oko 1.600 riječkih umirovljenika, uz dosadašnjih tisuću. Limit je povećan i zbog usklađivanja mirovine čime su mnogi prekoračili dosadašnji prag od 1.400 kuna.

Rijeka penzićima dijeli poklon bonove od 300 kuna Foto: Pixabay

Umirovljenici čija mirovina ne prelazi 1.700 kuna, kao i starijih od 65 godina bez prihoda, od Grada Rijeke dobit će poklon bonove za Božić u vrijednosti 300 kuna. Blagdanski bonovi dijele se još 2005. godine, pravo na novčani iznos za kupnju namirnica u pojedinim trgovinama godišnje je koristilo oko tisuću osoba, a u proteklih 13 godina na tu je mjeru iz gradskog proračuna potrošeno oko 3,8 milijuna kuna, odnosno oko 300.000 kuna godišnje.

Bon će sada dobiti oko 2.600 starijih građana

Međutim, ove godine Rijeka je odlučila napraviti maleni pomak koji će bonove omogućiti većem broju starijih građana. Naime, dosadašnji cenzus od 1.400 kuna povećan je na 1.700 kuna. Kao razlog, iz Grada navode usklađivanje mirovina zbog kojeg je određeni broj dosadašnjih korisnika prekoračio zadani limit.

Također, procjena je riječkog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb da će uz oko 900 dosadašnjih korisnika novčane pomoći, to pravo sada ostvariti i oko 1.600 umirovljenika s mirovinom od 1.400 do 1.700 kuna, uz  oko 90 osoba starijih od 65 godina koji nemaju prihoda.

Oni s mirovinom do 1.400 kuna koji su ranijih godina već primali poklon bonove, evidentirani su u bazi podataka i bonovi će im biti dostavljeni na kuću adresu, dok se ostali moraju prijaviti.

Novi korisnici trebaju dostaviti zahtjev

“Ostali umirovljenici, da bi ostvarili pravo na poklon-bon, trebat će na javni poziv koji će biti raspisan u razdoblju od 5. studenog do 10. prosinca dostaviti zahtjev, te priložiti dokaze o ispunjavanju uvjeta (preslika osobne iskaznice, OIB, zadnji odrezak od mirovine ili obavijest banke o mirovinskim prihodima u RH i/ili potvrdu o visini mirovine u kunama iz inozemstva i potvrda Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o nekorištenju mirovine u RH), kao i potpisati izjavu o neposjedovanju nekretnine (druge nekretnine za stanovanje, poslovnog prostora ili kuće za odmor) na području Republike Hrvatske. I umirovljenicima koji pošalju zahtjev poklon-bonovi bit će poslani na kućnu adresu, a namirnice će moći preuzeti od 17. prosinca 2018. godine do 15. siječnja 2019. godine u trgovinama Plodina” – obavijestio je Grad Rijeka.

O gradovima koji isplaćuju božićnice umirovljenicima možete pogledati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap