Od bake naslijedili tradicionalni recept, ali svejedno ih zanima kakav se kruh peče u drugim krajevima svijeta

Jelena Ratko
10. lipnja 2018.
Istaknuto
A- A+

Ova baka živi u malome selu u Gruziji, sa svojom dvojicom unuka. U njihovom selu, tradicionalno se, već godinama, s generacije na generaciju prenosi pekarski zanat. Svi u selu znaju peći kruh, uključujući i najmlađe članove. Oni to vole i vezani su uz svoje mjesto, no htjeli bi u budućnosti vidjeti i druge krajeve svijeta, za razliku od njihove bake kojoj to nikada nije bila pretjerana želja.

“Moje ime je Shushana, imam 82 godine, i posao mi je peći kruh. Ispekla sam svoj prvi kruh kada mi je bilo pet godina i otad ga pečem. Kad sam bila mlada, Sunce je bilo veliko, puno veće nego sada. I kruh je bio kao Sunce, isto je bio velik. Tijekom rata, radili smo kruh od zraka, u njemu nije bilo brašna. Bio je tako lagan. Ali donosio je svjetlost u naše živote. Kruh je bio naše Sunce. Svoj kruh zovemo Puri. Naš tradicionalni kruh, pečen u glinenoj posudi, zovemo Tonis Puri, što znači ‘kruh iz pećnice u posudi/bunaru’. Molim vas, uzmite štrucu, ne, uzmite dvije. Ne trebam novac, samo ih uzmite. Nemojte se opeći: vruće su. Vratite se ubrzo! Sada znate gdje me možete pronaći! Ovdje možete jesti koliko god želite! Mi, Gruzijci, volimo goste!”

Shushana živi u Georgiashviliju, malom selu u četvrti Tetry-Tskaro na jugu Gruzije. Nikada nije putovala daleko od svoga sela, no poziva nas sve da dođemo i posjetimo je.” – napisala je autorica fotografije uz objavu.

“Živimo u malome selu i poznati smo po svome kruhu. Svi koji ovdje žive znaju ga napraviti. Čak i Otari, moj mlađi brat, kojemu je tek četiri godine. Moja baka Shushana živi u ovome selu cijeloga svoga života. Nije daleko putovala. Ja bih htio putovati, kada budem mogao. Htio bih vidjeti ocean. Pacifički ocean. Htio bih vidjeti druge krajeve i saznati kako ljudi tamo žive. Zanima me koju vrstu kruha imaju i kako ga proizvode. Možda ću jednoga dana peći kruh u malome selu na obali Pacifičkog oceana. Ali možda ne. Gruzija je prelijepa da bih ju ostavio.” – rekao je fotografkinji Beka, Shushanin unuk.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap