Fotografija stare radionice bicikala na Cvjetnom trgu podijelila mišljenja

Jasmina Grgurić Zanze
24. lipnja 2019.
Foto dana
A- A+

Nostalgija unutar teritorija Lijepe naše nipošto nije pozitivni pojam. Izdiže se poput nemani nad pukim sjećanjima na mladost, dobivajući etiketu žaljenja za nekadašnjim režimom. Tako se uspomene vežu uz evociranje političkog sustava koji nam uporno oduzima i sadašnjost i prošlost. No, ona je živjela neovisno o politikama. Da nostalgija često dobiva “jugo” predznak i kad “juga” još ni bilo nije, svjedoči i rasprava koja se na društvenim mrežama razvila ispod ove fotografije.

Fotografija prikazuje radionicu bicikala Ivana Dirnbachera s kraja 19. stoljeća na Cvjetnom trgu. Kakve veze stari bicikli imaju s Jugoslavijom, tim više ako uzmemo u obzir da priča datira iz 1890. godine, doista je teško razumjeti. Ipak, pratitelji grupe “Zagrepčanke” ipak su uspjeli naći neku misterioznu vezu.

Tako se jedan gospodin zahvalio grupi na fotografijama iz naftalina, jer pokazuju kako grad napreduje, a “napredak je suludo zaustavljati iz politikanskih sitno/osobnih razloga“. Ostali članovi grupe pokušali su pojasniti kako je ovdje riječ o starim zanatima koji izumiru u glavnom hrvatskom gradu, jer i oni su dio naše baštine.

Drugi pak smatraju da prizor s fotografije predstavlja “ruglo” u odnosu na onaj današnji, dok je drugima vidjeti ljude i bicikle onoga vremena posebno drago. Jer, u to vrijeme, oni nisu ni mogli izgledati drugačije.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap