Bacite pogled na “zeleni” Cvjetni trg 50-ih kroz vrata Oktogona

Jasmina Grgurić Zanze
15. svibnja 2019.
Foto dana
A- A+

Ako Zagrepčani, ali i brojni turisti, išta zamjeraju gradonačelniku Milanu Bandiću, onda su to svakako brojne promjene koje je za vrijeme njegovih šest mandata doživio Cvjetni trg. Opet, i dalje ga biraju. No nije ovo tekst o Bandiću, nego jednoj staroj fotografiji koju je na društvenim mrežama objavila grupa Zagrepčanke.

Crno-bijela fotografija vraća nas u 50-e godine prošloga stoljeća. Pogled na Cvjetni trg pruža se kroz vrata Oktogona. Prizor drveća, terasa i šetača naprosto je poseban i malo tko da se ne sjeća kako je ovaj prostor izgledao nekada.

Trg Petra Preradovića svoj kolokvijalni naziv duguje famoznim kioscima s cvijećem. Danas je omiljeni dio gradske špice, a nastao je krajem 19. stoljeća rušenjem bloka zgrada koje su se tu nalazile. Za vrijeme Jugoslavije nosio je naziv “Trg bratstva i jedinstva”.

Inače, Oktogon je naziv za prolaz u zgradi nekadašnje Prve hrvatske štedionice. Cijela je zgrada izgrađena prema projektu hrvatskog arhitekta Josipa pl. Vancaša, a unutar nje po uzoru na ondašnje europske gradove, izgrađen je i Oktogon. Prvi je to zagrebački natkriveni pješački prolaz sa središnjom staklenom kupolom i vitrajima.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap