Cvjetni trg 60-ih obilovao je onim po čemu je i dobio ime – cvijećem

Jasmina Grgurić Zanze
11. lipnja 2019.
Foto dana
A- A+

Na starim fotografijama Zagreba, čest motiv je i Cvjetni trg kroz desetljeća. Kako on izgleda danas, manje-više svi znamo. S postojećim intervencijama u ovaj omiljeni prostor nisu svi baš zadovoljni. S razlogom ili ne, starije generacije složit će se u jednomu; da je Trg Petra Preradovića, nekad prepun štandova s raznovrsnim cvijećem, imao više šarma. O tomu svjedoči i ova fotografija koju je na društvenim mrežama objavila grupa Zagrepčanke.

Prizor Cvjetnog trga, kada je bio cvjetni u punom smislu te riječi, donosi fotografija snimljena 60-ih godina prošloga stoljeća. Kao što se vidi, mušterija nije nedostajalo pa se čekalo u redu da se izabere najljepši “pušlek” i ponese kući. Cvijeće je nekada bilo neizostavna dekoracija u kuhinjama i dnevnim boravcima, ali se i poklanjalo daleko češće nego danas.

Iako je fotografija-crno bijela, nije teško zamisliti kale koje svojom klasičnom ljepotom dominiraju štandom. Ipak, trendovi su se kroz desetljeća promijenili i u cvjetnom biznisu. Jednostavne buketiće zamijenili su znatno skuplji aranžmani u kutijama. Samim time, i cijene su drugačije. Za kale je potrebno izdvojiti čitavo bogatstvo, a za njima ne zaostaje ni nekada vrlo jeftino cvijeće poput margareta, božura i hortenzija.

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap