[FOTO DANA] Ovaj tranzistor star je 68 godina, a nekada je bio neizostavan dodatak torbama

Ana Kanazir
5. studenoga 2022.
Foto dana
A- A+

Regency TR-1 bio je prvi komercijalni tranzistorski radioprijemnik koji je predstavljen 1. studenoga 1954. godine. Ovaj mnogima omiljeni mali tranzistor je proizveden u suradnji dvije američke tvrtke, Texas Instruments i Regency Electronics. Imao je mnoge prednosti i pokoji nedostatak, ali svi su ga voljeli zbog njegove praktičnosti.

Dolazio je u četiri različite boje: crna, bijela, crvena i siva, a kasnije su se pojavile i druge boje, kao i posebne plastične maskice. Imao je i kožnu torbicu, mogućnost spajanja slušalica, a radio je na baterije. Ipak, ovaj tranzistor je imao i jednu manu, a to je njegova (ne)kvaliteta zvuka.

Iskrin radio 'lovio je' stanice od Sarajeva, pa sve do Monte Carla

Baš kao i kod začetka svakog proizvoda, i Regency je imao nedostatke, ali se svejedno uspješno prodavao. Možda jer je bio prvi takve vrste, a možda jer su ljudi samo željeli imati mali radio u rukama koji mogu nositi u torbi ili džepovima. Prodavao se po visokoj cijeni od 49,95 $ (danas 360 $ ili 2.682 kn), a njegovoj popularnosti svjedoči i prodaja u preko 100.000 primjeraka već prve godine kada se pojavio na tržištu.

Što kažete, sjećate li se i vi Regencyja?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap