Iskrin radio ‘lovio je’ stanice od Sarajeva, pa sve do Monte Carla

Matej Markovinović
18. kolovoza 2022.
Foto dana
A- A+

Opatija Deluxe, radio kojeg je proizvodila nekoć popularna slovenska tvrtka Iskra, prava je “mrcina” od 11 kilograma. Nekad ga je imalo svako kućanstvo, pa su stanice diljem regije, čak i šire, slušale bez problema u 60-im i 70-im godinama prošloga stoljeća.

Iskra Opatija Deluxe radio. Foto: Barbara Jurišić, mirovina.hr

U 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća, mnogobrojne jugoslavenske vitrine bile su ukrašene – Iskrinim radijom. Jedan od njih upravo je i ova “mrcina” od 11 kilograma, Opatija Deluxe, koji je mogao hvatati stanice od Sarajeva, Budimpešte, Rima, Berlina, pa sve do Bukurešta, Pariza, tadašnjeg Titograda i Monte Carla.

Štoviše, za lakše upravljanje stanicama imao je specijalizirani dio pomoću kojeg se lako moglo “loviti” stanicu iz, primjerice, drugog grada. Tada je to bilo pravo čudo tehnike, jer je to značilo da više nije bilo potrebno pamtiti frekvencije stanica.

Sigurno ste i vi sa svojim društvom ili obitelji slušali "Jugoton" singlice

Nadalje, dizajn mu  je bio izrazito jednostavno napravljen. Postojala su dva velika “kotačića” za prilagođavanje glasnoće i promjenu frekvencije, te dva manja za prilagođavanje niskog i visokog tona. Uz to, u samoj sredini smjestilo se šest gumbiju čije funkcije ostaju – nepoznanica.

Iskra je, inače, slovenska tvrtka koja i dan danas postoji. Imaju sjedište u Ljubljani te još razvijaju i plasiraju nove proizvode u regiji.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap