Prevarantice su pokucale na vrata umirovljeničkom paru i ukrale im nekoliko tisuća eura

Luka Kalac
8. lipnja 2024.
Crna kronika
A- A+

Još jedna prevara dogodila se na području Novog Zagreba. Umirovljenički par nije ni sumnjao da će biti prevaren, kada su im na vrata pokucale dvije žene koje su se predstavile kao zaposlenice koje pružaju medicinske usluge. Kada su ušle u stan 79-godišnjakinje i 83-godišnjaka, iskoristile su njihovu nepažnju i ukrale nekoliko tisuća eura. Iako se ova krađa dogodila u drugoj polovici svibnja, ona je tek u nedjelju 2. lipnja prijavljena policiji.

traka policja

Foto: PU istarska

Novčane prevare, posebno osoba treće životne dobi, ne stišavaju se usprkos brojnim upozorenjima policije te medijskim napisima. Najčešće je riječ o lažnim poveznicama na kojima osobe ostavljaju bankovne podatke ili o lažnom ulaganju u kriptovalute. Oni ‘hrabriji’ prevaranti, biraju riskantnije, ali unosnije metode poput dolaska na kućni prag gdje se lažno predstavljaju umirovljenicima kako bi im ušli u stan ili kuću i ukrali novac.

Upravo se to nedavno dogodilo u zgradi na Nehruovom trgu u Novom Zagrebu gdje su dvije prevarantice, čiji identitet i dalje nije poznat policiji, počinile su ‘tešku krađu stvari velike vrijednosti’. Kada su došle na ulazna vrata stana umirovljeničkog para, prevarantice su se lažno predstavile. One su rekle 79-godišnjakinji i 83-godišnjaku da su zaposlenice koje pružaju medicinske usluge, a umirovljenički par im je povjerovao i pustio ih u svoj stan.

Umirovljenik tipka jednim prstom po mobitelu
Pokušaj prevare doživjelo oko 50 posto umirovljenika: 'Imati toliko godina i biti tako glup...'

Ova krađa se odvila u drugoj polovici svibnja, ali tek 1. lipnja prijavljena policiji. Materijalna šteta, navode iz Policijske uprave zagrebačke, iznosi nekoliko stotina tisuća eura.

 

Podsjećamo kako mnogi prevaranti ne dolaze na vrata kao u ovom slučaju, već biraju metode poput lažnih poveznica, ulaganja i traženje uplata. U anketi objavljenoj na našem portalu gotovo 50 posto ispitanika se izjasnilo kako su doživjeli pokušaj prevare. Najveći broj prevara dogodio se preko SMS poruka i mailova, nešto manje putem društvenih mreža i aplikacija, dok ih se najmanje odvilo uživo. Više o tome možete pročitati ovdje.

Kako se zaštiti od prevare možete pogledati ispod:

Savjeti policije vezani za prevarante i njihove trikove.

Potencijalne prevare | Foto: Screenshot / PU zagrebačka

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap