Oprezno s kriptovalutama: Prvo nađite financijskog stručnjaka pa tek onda ulažite novac

Jasmina Grgurić Zanze
18. svibnja 2024.
Crna kronika
A- A+

Trgovina kriptovalutama postala je paravan za brojne prevare starijih osoba. Tako je i 68-godišnjakinja iz Rijeke ovih dana ostala bez 14.000 eura s računa, misleći da s ‘poslovnom savjetnicom’ sudjeluje u financijskom ulaganju. Policija upozorava građane da, prije nego što se upuste u bilo kakvo ulaganje, prvo potraže savjet financijskih stručnjaka. Isto tako, ni u kojem slučaju ne treba otkrivati svoje osobne podatke.

Umirovljenik i mobitel | Foto: Freepik

Umirovljenica iz Rijeke posljednjih je mjesec dana komunicirala s ‘poslovnom savjetnicom’ koja ju je uvela u trgovinu kriptovalutama. Nepoznata žena zvala ju je s različitih telefonskih brojeva i 68-godišnjakinji slala poruke preko aplikacije, uvjeravajući je da sudjeluje u financijskom ulaganju.

Dala podatke pa ostala bez 14.000 eura

Kako je stekla puno povjerenje u trgovinu kriptovalutama, umirovljenica je ženi poslala osobne podatke, kao i podatke o štednji na računu. Ipak, sve je bila jedna velika prevara. Trgovinu kriptovalutama prevaranti sve češće koriste kako bi prevarili starije osobe, a o jednom takvom slučaju smo pisali ovdje.

Kada joj se poslovna savjetnica prestala javljati, 68-godišnjakinja je provjerila stanje na računu i shvatila da joj je transakcijom oduzeto 14.000 eura. Zbog ove financijske prevare, ali i brojnih drugih, riječka policija pozvala je građane na oprez u poslovanju kriptovalutama. Policija savjetuje da potražite profesionalne i stručne financijske savjetnike prije nego što uložite svoj novac.

Policija: Ne vjerujte u visoke prinose u kratkom roku

Korisni savjeti: Riječki policajci informirali starije osobe kako se zaštititi od prijevara i krađa

– U tijeku je kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela računalne prijevare na štetu 68-godišnjakinje iz Rijeke. Ponovno pozivamo građane na oprez kako ne bi postali žrtvama investicijskih prijevara. U takvom poslovanju budite vrlo oprezni i sumnjičavi, dobro se informirajte te potražite profesionalne i stručne financijske savjetnike prije nego što uložite novac, kazali su ovih dana iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Posebno treba biti sumnjičav, ističu, prema ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju. Naime, to je prvi i najočigledniji znak da se radi o prijevarnim namjerama. Tijekom komunikacije nikome ne biste smjeli dostavljati osobne podatke, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, ni slati jednokratne zaporke aplikacija internetskog bankarstva, kao ni druge podatke vezane za autorizaciju bankovnih transakcija.

Umirovljenici, jesu li vas i kako pokušali financijski prevariti?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap