Prevarena umirovljenica koja je htjela uložiti novac: Mislila da ulaže, a ostala praznog računa

Luka Kalac
14. veljače 2024.
Crna kronika
A- A+

Neovisno je li riječ o telefonskoj, računalnoj ili nekoj trećoj vrsti prevare, prevaranti uglavnom ciljaju na umirovljenike koji im daju osobne podatke i često ostaju bez novca. Upravo se to dogodilo 69-godišnjoj umirovljenici koja je na društvenoj mreži naišla na oglas koji je nudio 15.000 eura profita. Sve što je trebala učiniti je bilo uložiti 250 eura. Ubrzo joj je zazvonio mobitelu i u razgovoru je nepoznatom muškarcu dala svoje osobne podatke. Vrlo brzo je ostala bez iti jednog centa na bankovnom računu.

Umirovljenica | Foto: Freepik

Gotovo svakodnevno na stranicama policijskih uprava diljem Hrvatske niču vijesti o umirovljenicima kao žrtvama prevara, neovisno je li riječ o računalnim, telefonskim, onima putem e-maila, SMS ili nekih drugih. Upravo je tako prevarena i jedna 69-godišnja umirovljenica koja živi na varaždinskom području, a koja je postala žrtvom prevare.

Iako se na društvenim mrežama pojavljuje sve više videa o ulaganju, to ne znači da je pametno ući u bilo kakvu vrstu informiranja bez prethodne provjere o čemu se radi, tko stoji iza toga, kako to sve funkcionira i za kraj je li riječ o prevari.

Htjela je investirati, a ostala praznog bankovnog računa

Budući da je umirovljenica htjela povećati svoj budžet, ostala je bez nekoliko stotina eura koji su bili na njenom bankovnom računu. Policija je saznala za ovaj slučaj tek prijavom 69-godišnjakinje koja je sumnjala u počinjenje kaznenog dijela računalne prijevare. Gospođa je tako 8. veljače na društvenoj mreži pronašla oglas u kojem je pisalo da će svaka osoba koja uloži 250 eura u njihov projekt zaraditi 15.000 eura. Iako to već na samom početku zvuči kao potencijalna prevara, umirovljenica nije to pomislila pa je uhvatila mamac prevaranata.

Vrlo brzo je upisala osobne podatke, nakon čega joj je uslijedio telefonski poziv nepoznate osobe koja ju je tražila podatke bankovne kartice. Ne samo da im je dala broj bankovnog računa već je dala i broj koji nikada nikome ne smijete otkriti – troznamenkasti CVV broj s poleđine kartice, tvrde iz Policijske uprave varaždinske. Nije joj dugo trebalo da shvati kako joj je s bankovnog računa nestalo nekoliko stotina eura. Iz policije su otkrili kako još tragaju za počiniteljima.

Umirovljenica razgovara na telefon
Nova telefonska prijevara: Zove vas netko s hrvatskog broja, a na engleskom jeziku se predstavlja kao policajac

Savjeti policije

S obzirom na to da je sve veći broj prevara u posljednje vrijeme doista uspješan za prevarante, policija je upozorila na određene točke. Tim povodom su i napravili kampanju koja ukazuje na opasnosti potencijalnih prevara.

– Nerealni oglasi za ostvarenje brze zarade upućuju na laž i moguće počinjenje kaznenog djela. Zato je važno kod takvih i sličnih oglasa provjeriti sve okolnosti. U slučaju sumnje na prijevaru ili neku drugu kažnjivu radnju, taj događaj treba prijaviti policiji na broj 192, stoji na stranicama PU varaždinske.

U sklopu kampanje Web heroj izrađena je istoimena web stranica www.webheroj.hr, na kojoj su opisane različite vrste prijevara poput: prijevare s računima, direktorske prijevare, investicijske prijevare, prijevare putem online kupnje, romantične prijevare, ‘phishing’ mrežne krađe identiteta, krađe identiteta SMS-om, lažnih stranica banaka, krađe identiteta pozivom, zlonamjernih programa za mobilne uređaje i slično.

Copy link
Powered by Social Snap