Nova telefonska prijevara: Zove vas netko s hrvatskog broja, a na engleskom jeziku se predstavlja kao policajac

Ana Kanazir
13. veljače 2024.
Crna kronika
A- A+

Osoba se u telefonskom pozivu predstavlja kao policajac koji uvjerava građane da im je osobna iskaznica korištena u kriminalnim radnjama. Pozivi počinju automatiziranom porukom na engleskom jeziku, a od vas se traži da pritisnete tipku 1 da biste razgovarali s agentom. Ipak, ne dajte se zavarati jer broj koji će vas zvati je hrvatski. Ovakav tip prijevare koristi se za krađu osobnih podataka, ali i novca.

Umirovljenica razgovara na telefon

Umirovljenica razgovara na telefon | Foto: Pixabay

Nacionalno tijelo za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u Republici Hrvatskoj (CERT) zamijetilo je nove pokušaje telefonske prijevare. Kako nitko ne bi ostao bez novca, iz PU splitsko-dalmatinske su poslali niz upozorenja za građane.

Telefonska prijevara nije toliko česta, barem ne u ovakvom obliku. Naime, zove vas hrvatski broj, ali se s druge strane čuje glas koji priča na engleskom jeziku. Tako ćete čuti: ‘Your ID has been used in criminal activity and there is active arrest warrant, press 1 to talk to an agent’. Odnosno, govori o tome kako je vaša osobna iskaznica upotrebljavana u kriminalnim aktivnostima i kako postoji aktivni nalog za uhićenjem, a od vas se traži da pritisnite broj 1 kako biste razgovarali s agentom.

Kao što možete pogoditi, ovo nije poziv iz policije i ne zove vas agent, već prevarant. Ovakva prijevara se koristi za krađu osobnih podataka, ali i za krađu novca. Upravo zato su iz policije izdali nekoliko upozorenja:

  • Hrvatska policija s vama neće započeti razgovor automatiziranom porukom na engleskom jeziku.
  • Prekinite komunikaciju čim prepoznate prijevaru.
  • Ne dijelite osobne podatke s nepoznatim osobama.
  • Ne slikajte osobne dokumente i ne šaljite ih nepoznatim osobama.
  • Ne uplaćujte novac nepoznatim osobama za sumnjive usluge ili ucjene.
  • Prijavite pokušaj prijevare i podijelite informaciju s drugima kako oni ne bi postali žrtve.
Copy link
Powered by Social Snap