Preminula glumica Manca Košir, Janica iz filma Breza

Ana Kanazir
3. svibnja 2024.
Crna kronika
A- A+

U 77. godini preminula je slovenska novinarka, glumica, spisateljica i sveučilišna profesorica Manca Košir. Najpoznatija je po ulozi u filmu ‘Breza’, u kojem je glumila Janicu kada je imala samo 18 godina. Nažalost, posljednjih se godina borila s karcinomom koji se proširio, a tužnu vijest o njezinoj smrti je na društvenim mrežama potvrdila obitelj.

Glumica Manca daje intervju u podcastu

Manca Košir | Foto: Screenshot Youtube

Manca Košir je bila poznata glumica, ali i puno više od toga. Bila je profesorica komunikologije, medijskog odgoja i novinarske etike na Sveučilištu u Ljubljani, bila je aktivistica, a jedno se vrijeme bavila i politikom. Poznata je i po svojem aktivizmu u promicanju čitanja i pisanja, ali i po cjeloživotnom obrazovanju. Napisala je brojne knjige, a pisala je i za časopise. Jednako tako, pisala je i znanstvene radove, ali i poeziju te je bila važan dio javnog života Slovenije, piše vecernji.hr.

Ipak, najpoznatija je po ulozi Janice u filmu Slavka Kolara ‘Breza’. U tom filmu je glumila kada je imala samo 18 godina, a upravo joj je ta uloga i donijela slavu. Nakon toga se odlučila za promjenu karijere pa je prvo diplomirala matematiku i fiziku, a onda i političke znanosti i novinarstvo, a ima i doktorat.

Posljednjih godina se borila s karcinomom, o čemu je i javno govorila. Zbog raka čeljusti 2019. godine je prošla zahtjevnu operaciju, nakon čega joj se bolest opet vratila pa je uslijedila još jedna operacija u kojoj joj je odstranjen dio jezika. Vijest o njezinoj smrti je potvrdila obitelj na društvenim mrežama.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap