Poznati fizičar i dobitnik Nobelove nagrade Peter Higgs preminuo je u 95. godini života

Luka Kalac
15. travnja 2024.
Crna kronika
A- A+

Peter Higgs svijetu je poznat kao fizičar i dobitnik Nobelove nagrade zahvaljujući svom predviđanju postojanju nove čestice poznate kao Higgsov bozon. Nažalost, Higgs je preminuo u 95. godini života u svom domu u Edinburghu. Iza njega su ostala ožalošćena dva sina i dvoje unučadi.

Peter Higgs

Peter Higgs | Screenshot YouTube / Nobel Prize

Fizičar i dobitnik Nobelove nagrade Peter Higgs preminuo je u svojem domu u Edinburghu u 95. godini života. Ostat će zapamćen po tome što je, između ostalog, predvidio postojanje nove čestice poznate kao Higgsov bozon.

Upravo je zbog toga 2013. godine dobio Nobelovu nagradu za fiziku za istraživački rad iz 1964. godine kojim je pokazao da bozon daje česticama masu. U tom je radu i objasnio kako je elementarna tvar dobila masu, formirala zvijezde i planete.

Higgsova teorija potvrđena nakon pola stoljeća

Malo manje od pola stoljeća nije bilo potvrđeno postojanje čestice. Higgsova teorija je potvrđena 2012. godine eksperimentima na Velikom hadronskom sudarivaču u Europskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN), piše nytimes.com.

Zahvaljujući toj teoriji, profesor emeritus na Sveučilištu Edinburgh Higgs je s Françoisom Englertom dobio Nobelovu nagradu za fiziku za ovaj rad 2013. godine. S navedenog Sveučilišta su objavili da je ‘potvrđeno je da je profesor Peter Higgs preminuo u 95. godini života’.

– Umro je mirno u ponedjeljak 8. travnja u svom domu nakon kratke bolesti. Njegova obitelj zamolila je medije i javnost da poštuju njihovu privatnost u ovom trenutku, istaknuto je u priopćenju.

‘Njegova vizija i mašta obogatili naše znanje o svijetu’

‘Peter Higgs bio je izuzetan pojedinac, istinski nadaren znanstvenik čija su vizija i mašta obogatili naše znanje o svijetu koji nas okružuje. Njegov pionirski rad motivirao je tisuće znanstvenika, a njegova ostavština nastavit će nadahnjivati mnoge generacije koje dolaze’, izjavio je rektor sveučilišta i profesor Peter Mathieso, prenosi nytimes.com.

Podsjećamo kako je Peter Higgs rođen u Newcastleu na Tyneu. Bio je oženjen za profesoricu lingvistike Jody od koje se razveo 2008. godine. Otac je dva sina, Chrisa i Jonnyja koji su mu podarili dvoje unučadi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap