Znate li što su prebiotici, a što probiotici? Skupa rade protiv infekcija, a štite i od ozbiljnih bolesti

Jasmina Grgurić Zanze
14. ožujka 2024.
Zdravlje
A- A+

Prebiotici i probiotici zvuče slično, a mnogi zapravo ni ne znaju u čemu je razlika. Njihova konzumacija zajedno stvara zdrava crijeva, što koristi zdravlju cijelog organizma. Naime, snažan mikrobiom bori se protiv infekcija, upala, alergija, starenja, a potencijalno naš štiti i od malignih oboljenja, otkriva profesor Tim Spector. Dok su izvrstan izvor prebiotika jabuke, luk, banane, zob i ostale namirnice, kefir i kiseli kupus puni su probiotika.

Kefir je jedan od najboljih izvora probiotika Ilustracija: Rawpixel

Britanski epidemiolog i profesor Tim Spector otkriva da prebiotici i probiotici podržavaju zdravlje naših crijeva. Snažan crijevni mikrobiom ima brojne zdravstvene prednosti. U zdravom crijevnom mikrobiomu različite vrste mikroorganizama podupiru jedni druge, pomažu probavu i sprječavaju da se bakterije koje uzrokuju bolesti zalijepe za stijenke crijeva. Nova istraživanja pokazuju da zdrava crijeva mogu imati koristi i izvan želuca, uključujući borbu protiv alergija, o čemu smo pisali ovdje, zatim infekcija, starenja pa čak i, potencijalno, raka.

Superhrana | Pexels
Superhrana: Održite vitalnost u zrelijoj dobi uz pomoć nekoliko namirnica

Prebiotici su poput gnojiva, a probiotici su kao sjemenke

Konzumacija i prebiotika i probiotika ključna je za izgradnju snažnog mikrobioma, ali većina ljudi zapravo ne zna koja je razlika između njih, objašnjava profesor Spector, prenosi express.co.uk.

– Da razjasnimo stvari, volim razmišljati o vašem crijevnom mikrobiomu kao o vrtu. Zdrav, raznolik crijevni mikrobiom je onaj s mnogo različitih vrsta biljaka ili mikroba. Prebiotici su poput gnojiva za vaše crijevne mikrobe. A probiotici su kao sjemenke, slikovito je opisao Spector.

Prebiotici: Luk, jabuke, banane, zob…

Prebiotici, ističe, dolaze iz cijelog niza biljaka, uključujući povrće i voće koje sadrži vlakna. Jednom kada ova hrana dospije u vaša crijeva, hranit će vaše crijevne mikrobe i pomoći im da rastu.

– Kada se ovi prebiotici razgrade, otpuštaju korisne masne kiseline kratkog lanca koje podupiru vaše zdravlje na mnogo načina, uključujući smanjenje upale i podršku vašem imunološkom sustavu, rekao je profesor Spector.

Neki dobri izvori prebiotika uključuju lako dostupnu hranu, kao što su češnjak, luk, poriluk, šparoge, jabuke, banane, zob, kakao, lanene sjemenke i još mnogo toga.

– Ovdje je ključno jesti različite prebiotičke namirnice, kako biste osigurali gnojivo za mnoge različite crijevne mikrobe, dodao je.

Probiotici: Kiseli kupus i kefir kao najbolji izvor

Nešto poznatiji probiotici su zapravo živi mikrobi koji žive u hrani. Profesor Spector je rekao da su poput sjemena i da im je zato potrebno gnojivo.

– One su korisne žive bakterije u našoj hrani koje mogu putovati do vaših crijeva i podržati rast dobrih bakterija. Ovdje je ključno često jesti probiotičku hranu kako biste izvukli maksimalnu korist za zdravlje crijeva. Neki od mojih favorita su 4 K: Kimchi, Kefir, Kiseli kupus i Kombucha, naveo je Spector za express.co.uk.

Stručnjak je dodao da je važno konzumirati i prebiotike kao ‘gnojiva’ i probiotike kao ‘sjemenke’ u svojoj prehrani svaki dan kako biste maksimalno poboljšali zdravlje crijeva.

Copy link
Powered by Social Snap