Znate li kako spriječiti nastanak kardiovaskularnih bolesti i zaštiti zdravlje srca?

Ana Kanazir
8. listopada 2022.
Zdravlje
A- A+

Upravo su kardiovaskularne bolesti, odnosno bolesti srca i krvožilnog sustava, vodeći uzrok smrtnosti i obolijevanja u svijetu te predstavljaju velik problem. Prema statistikama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od ovih je bolesti 2020. godine u Hrvatskoj umrlo 22.886 osoba, odnosno 40,1 posto ukupno umrlih.

Photo by: DESIGNECOLOGIST (Unsplash)

Mnogo je različitih čimbenika i opasnosti koji mogu utjecati na narušeno zdravlje srca i pojavu kardiovaskularnih bolesti. Na pojavu problema sa srcem tako može utjecati i obiteljska predispozicija, ali i određene životne navike koje se vrlo jednostavno mogu promijeniti. Ovdje, između ostalog, spadaju i loša prehrana, povišeni krvni tlak i pretilost.

Muškarac se rukama drži za srce
Znakovi koji upućuju na problem sa srcem, a nije bol u srcu

Kako spriječiti nastanak kardiovaskularnih bolesti?

Postoji nekoliko stvari koje možete raditi redovito, a koje će bitno utjecati na rad srca, ali i spriječiti nastanak određenih problema.

Tjelesna aktivnost

Tjelesna aktivnost može biti i hodanje, ali i nordijsko hodanje, kao i vježbanje. Glavno je da u tjedan dana potrošite barem 150 minuta na neku aktivnost umjerenog intenziteta. Možete se odlučiti samo za jednu aktivnost ili za više njih, a važno je samo da je izvodite redovito i da ne odustajete.

Pazite na prehranu

Dobro je poznato kako određena vrsta hrane može utjecati na povišenje kolesterola ili krvnog tlaka, ali i na dobivanje kilograma. Jedite uravnoteženu prehranu koja uključuje neprerađenu hranu, puno voća i povrća, ali i cjelovite žitarice, orašaste plodove te hranu s niskim udjelom masti i šećera. Jednako tako, izbjegavajte sol koja može biti skrivena u mnogim proizvodima kao što je kruh, a o čemu smo pisali ovdje.

Osim samih namirnica koje unosite u tijelo, vrlo je važno paziti i koje količine unosite, posebno kod osoba koje imaju višak kilograma. Probajte smanjiti porcije ili koristiti manje tanjure. Na ovaj način ćete unositi i manje kalorija u tijelo što će na kraju uz tjelesnu aktivnost dovesti i do mršavljenja.

Provjerite krvni tlak i šećer u krvi

Redovito provjeravajte visinu krvnog tlaka jer je upravo visoki krvni tlak jedan od najčešćih razloga pojave srčanog udara. Ako znate da imate visoki krvni tlak, možete poduzeti neke radnje te ga sniziti na prirodni način, kao što su gubitak kilograma, smanjiti konzumaciju alkohola i smanjiti konzumaciju soli, a o detaljima smo pisali ovdje. Ipak, ako primijetite da vam je krvni tlak često povišen, obratite se vašem liječniku. Osim tlaka, važno je kontrolirati razinu šećera u krvi kako ne bi došlo do dijabetesa. Upravo osobe koje boluju od ove bolesti imaju i četiri puta veće šanse za razvijanjem srčanih bolesti.

Kardiovaskularne bolesti, srčani problemi, srčani udar, srce
Znate li koja je hrana dobra za zdravlje srca, a koju bi svakako trebalo izbjegavati?

Izbjegavajte pušenje cigareta i konzumaciju alkohola

Upravo je pušenje cigareta jedan od najvećih rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Pušači imaju dvostruku veću opasnost od razvoja srčanog i moždanog udara, zbog veće mogućnosti za začepljenjem žila.

Smanjite stres

Stres može biti uzrok brojnih problema u organizmu i razlog nastanka brojnih bolesti. Kroničan stres može utjecati na mentalno i emotivno stanje osobe, može utjecati i na imunitet i povišenje krvnog tlaka. Stres uzrokuje stezanje arterija, što onda može povećati i rizik od srčanih bolesti. Kako biste se riješili stresa možete prošetati prirodom, meditirati ili raditi nešto što vas stvarno veseli.

Ne zaboravite na odmor

Upravo je odmor potreban organizmu kako bi normalno funkcionirao. Ako ne spavate dovoljno, to utječe na cijeli dan, a može utjecati i na razvoj depresije. Jednako tako, poremećaj spavanja poznatiji pod nazivom apneja u snu može bitno utjecati i na zdravlje srca i krvnih žila.

Znakovi problema sa zdravljem srca nisu uvijek samo bolovi u srcu. Umjesto toga, možete osjetiti i vrtoglavicu, mučninu, bol u nogama i kratkoću daha, a detalje možete pročitati ovdje. Ako primijetite bilo koji od ovih problema, obratite se svojem liječniku kako biste spriječili daljnje komplikacije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap