Znate li da pretjerano znojenje može biti medicinsko stanje? Evo kako možete riješiti ovaj problem

Ana Kanazir
20. studenoga 2022.
Zdravlje
A- A+

Pretjerano znojenje je simptom različitih stanja, a s godinama se može smanjiti ili pojačati intenzitet znojenja. Do pretjeranog znojenja dolazi zbog visokih temperatura zraka, aktivnosti, određenih bolesti ili stresa. Ipak, kada se baš previše znojite, potrebno je otkriti razlog tome i tretirati stanje. Nekada se pretjerano znojenje može javiti i kao posljedica nekih lijekova, a sve bi trebalo provjeriti sa svojim liječnikom.

znojenje

znojenje | foto: pexels, Andres Ayrton

Znojenje je normalna reakcija organizma kako bi reguliralo tjelesnu temperaturu. Pretjerano znojenje se naziva još i hiperhidroza, a može se osjetiti samo na nekim dijelovima tijela ili na cijelom tijelu. Važno je obratiti pažnju na to koliko se znojite i po potrebi reagirati.

Što uzrokuje pretjerano znojenje?

Postoji primarno znojenje, odnosno primarna hiperhidroza koju ne izaziva ni jedno drugo stanje i koje se događa iz čistog mira, dok sekundarna hiperhidroza označava stanje u kojem do pretjeranog znojenja dolazi zbog određenog medicinskog stanja.

Pretjerano znojenje se može događati samo od sebe, a mogu ga uzrokovati bolesti kao što su dijabetes, Parkinsonova bolest, Alzheimerova bolest, problemi sa štitnjačom, infekcije kao što je tuberkuloza, a može se javiti i kao nuspojava određenih lijekova, kao lijekova za krvni tlak, antibiotika ili pojedinih suplemenata, kao i zbog kroničnog stresa, anksioznosti i nervoze.

Alzheimerova bolest | Pexels
Jeste li znali da loša oralna (ne)higijena može povećati rizik od dobivanja Alzheimerove bolesti?

Kada je vrijeme za posjet liječniku?

Kada se pretjerano znojenje javi odjednom, ali i kada dolazi do noćnog znojenja pri čemu su jastuk ili plahte mokre od znoja vrijeme je za posjet liječniku. Osim toga, opasno je znojenje po cijelom tijelu, kao i znojenje samo na jednoj strani tijela, odnosno ispod samo jedne ruke. Jednako tako, važno je pratiti nuspojave svih novih lijekova, a kada je nuspojava i pojačano znojenje, potrebno je posjetiti liječnika.

Ako pretjerano znojenje bitno utječe na vašu svakodnevicu i ometa vas u obavljanju određenih aktivnosti, vrijeme je za posjet liječniku.

Kako se tretira pretjerano znojenje?

U nekim će slučajevima biti potrebno napraviti niz testova kako bi se otkrilo što je točno uzrok pretjeranog znojenja, a onda će se po potrebi tretirati i to stanje pa će pretjerano znojenje nestati kao jedan od simptoma bolesti ili stanja ili će se određenom terapijom ublažiti simptomi.

U drugim slučajevima, kod pretjeranog znojenja mogu pomoći antiperspiranti koje je potrebno nanijeti prije spavanja, injekcije botoksa ili određeni lijekovi. Jednako tako, možete si i sami pomoći nošenjem tankih, prozračnih i pamučnih materijala, tuširanjem antibakterijskim sapunima kako biste kontrolirali bakterije, a kod obuće mogu pomoći vrećice čaja koje se stave i koje mogu izvući vlagu, ali i ukloniti neugodne mirise i bakterije, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap