Znanstvenici potvrdili još četiri važna simptoma koronavirusa

Jasmina Grgurić Zanze
12. veljače 2021.
Zdravlje
A- A+

Visoka tjelesna temperatura, neprestani kašalj i gubitak mirisa i okusa glavni su, ali ne i jedini simptomi koronavirusa. Znanstvenici su sada potvrdili još četiri dodatna pokazatelja na koja bismo trebali obratiti pozornost kako bismo bolest detektirali na vrijeme.

Ilustracija: Pixabay

Uz glavne simptome koji uključuju visoku temperaturu, gubitak osjeta mirisa i okusa te neprestani kašalj, znanstvenici su sada otkrili još četiri važna simptoma koronavirusa. Istraživanje provedeno na više od milijun stanovnika u Velikoj Britaniji otkriva da su među njima:

  • groznica
  • gubitak apetita
  • glavobolja
  • bol u mišićima

Istraživanje je provedeno na temelju uzetih briseva i ispunjenih upitnika prikupljenih između lipnja 2020. i siječnja 2021. na sveučilištu Imperial College London. Pritom je otkriveno da simptomi variraju ovisno o našoj dobi, piše Walesonline.

Groznica je povezana s pozitivnim testovima u svim dobnim skupinama, dok je glavobolja češća kod mlađih osoba u dobi od pet do 17 godina. Gubitak apetita učestaliji je kod osoba starijih od 18 godina, a bolovi u mišićima također su češći među populacijom između 18 i 54 godine.

Posljedice korone ostaju još dugo: "Mozak nekih pacijenata ostario za 10 godina"

Kod djece od 5 do 17 godina rjeđe su se javljali oni glavni simptomi poput temperature, neprekidnog kašlja i gubitka apetita.

Potvrđeno je i da oko 60 posto sudionika nije imalo nikakve simptome koronavirusa u tjednu prije nego što su testirani. Testiranje se preporuča svima koji imaju barem jedan o tri klasična simptoma (visoka temperatura, neprestani kašalj, gubitak mirisa i okusa). Ipak, kada bi se u obzir uzeli i ovi dodatni simptomi, broj pozitivnih na testu bio bi tri četvrtine, a ne 50 posto kao sada.

“Nova istraživanja sugeriraju da mnogi koji imaju Covid-19 neće biti testirani, a samim time ni u samoizolaciji, jer njihovi simptomi ne odgovaraju onima koji se navode u javno-zdravstvenim uputama kako bi se pomoglo identificirati zaražene” – kaže professor Paul Elliott, direktor programa na sveučilištu Imperial.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap