Posljedice korone ostaju još dugo: “Mozak nekih pacijenata ostario za 10 godina”

Jasmina Grgurić Zanze
30. listopada 2020.
Zdravlje
A- A+

Utjecaj Covida-19 na zdravlje još je uvijek velika nepoznanica liječnicima. Brojna istraživanja potvrdila su da zaraza ostavlja trajne štetne posljedice na naš organizam, od narušena imuniteta do poremećaja kardiovaskularnog sustava. Najnovija studija pokazala je tako i da je mozak nekih pacijenata ostario i za deset godina.

Foto: Rawpixel

Studija provedena na više od 84.000 pacijenata pokazala je da nas koronavirus i te kako košta i nakon što prođu uobičajeni simptomi. Naime, istraživanje koje je vodio Adam Hampshire, liječnik s Imperial Collegea u Londonu, otkrila je da je u nekim teškim slučajevima infekcija koronavirusom povezana sa značajnim kroničnim kognitivnim deficitima, piše Reuters.

Kod oporavljenih su se pokazali značajni utjecaji na moždane funkcije, a kod najgorih slučajeva infekcije mentalni deficit može se usporediti sa starenjem mozga za deset godina, objavili su ovga utorka istraživači.

“Ljudi koji su se oporavili, uključujući one koji više nisu prijavljivali simptome, pokazivali su značajan kognitivni deficit” – pojasnili su istraživači.

depresija
Istraživanje: Depresija kod starijih ubrzava starenje mozga i narušava pamćenje

Istraživači su pritom koristili uobičajene kognitivne testove koji mjere koliko dobro mozak izvršava zadatke poput pamćenja riječi ili spajanja točaka na slagalici. Takvi se testovi inače redovno koriste za procjenu radnji mozga kod bolesti poput Alzheimerove, a također mogu pomoći liječnicima u procjeni privremenih oštećenja mozga.

Kognitivni deficiti bili su veliki, posebno među ljudima koji su bili hospitalizirani s COVID-om 19, rekli su istraživači, a najgori slučajevi pokazali su učinke ekvivalentne prosječnom desetogodišnjem padu performansi.

Rezultati tek trebaju biti pregledani, a znanstvenici su kazali da ih treba promatrati s oprezom.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap