Život na selu u starijoj dobi bolje će očuvati vaše mentalno zdravlje

Josip Mihaljević
10. kolovoza 2018.
Zdravlje
A- A+

Prema najnovijem istraživanju u kojem je sudjelovalo 6.500 umirovljenika, okončana je debata grad-selo. Barem za umirovljenike tj. njihovo mentalno zdravlje. Istraživanje je trajalo deset godina, a rezultati potvrđuju narodnu mudrost: život na selu je zdraviji.

Foto: Pixabay

Život na selu ili u ruralnim naseljima bolje će očuvati vaše mentalno zdravlje kako starite, piše telegraph.co.uk.

Rezultati su to desetogodišnjeg istraživanja u kojem je sudjelovalo preko 6.500 tisuća starijih građana Ujedinjenog Kraljevstva. Bili su podijeljeni u dvije skupine, na one koje žive u gradovima te na one koji žive u ruralnim područjima. Oni koji su živjeli na ruralnim područjima, pokazali su usporenu stopu opadanja mentalnih funkcija, a stručnjaci vjeruju da je to uvelike zbog okoliša.

Nedostatak zagađenja, aktivniji životni stil, smanjena pozadinska buka i općenito manje stopa stresa su najveći čimbenici koji doprinose ovakvim rezultatima.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Enviromental Helath Perspectives, koji se najčešće bavi time kako okoliš utječa na naše zdravlje.

Svi ispitanici su bili u dobi od 56 do 68 godina, a tijekom desetogodišnjeg trajanja istraživanja testirani su nekoliko puta. Testirani su rezultati pamćenja, njihove verbalne i matematičke sposobnosti, a stručnjaci su bilježili koliko se rezultati mijenjaju s godinama.

Iako su u prosjeku svi zabilježili blagi pad, umirovljenici u gradovima su imali lošije rezultate i to za 5,6%. Možda se čini kao mali pad, ali razlika ipak postoji.

“Sada postoje dokazi da su rizik od demencije i pada mentalnih sposobnosti direktno povezani s opasnostima iz našeg okoliša, poput zagađenja zraka, buke, životnog stila, stresa i sjedilačkog načina života koji je karakterističan za gradove.

S druge strane, imamo ljude koji su živjeli u zelenilu i koji su u pravilu bili izloženi većom fizičkom aktivnošću i većom stopom druženja. Takve prakse smanjuju stres, a zbog same lokacije nema toliko buke i zagađenja zraka.”, objašnjava Carmen de Kejizer, voditeljica istraživanja.

Naglasila je kako je takv trend bio posebice izražen kod starijih žena koje žive na ruralnim područjima, budući da su one pokazivale najmanju stopu smanjenja mentalnih sposobnosti.

 

 

Život na selu u starijoj dobi bolje će očuvati vaše mentalno zdravlje
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap