Vlasnik ilegalnog staračkog doma optužen za kazneno djelo širenja i prenošenja zarazne bolesti

Barbara Jurišić
31. kolovoza 2022.
Zdravlje
A- A+

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici je podiglo optužnicu protiv 57-godišnjeg vlasnika ilegalnog doma za starije i nemoćne u Legradu kod Koprivnice. Naime, optuženi nije poštivao odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo radi suzbijanja i sprječavanja epidemije bolesti COVID-19.

Foto: Unsplash

Zaražena 32 korisnika i 4 djelatnika: Dijelovi Doma za starije i nemoćne u Đakovu zatvoreni za posjete

Optuženog 57-godišnjeg vlasnika ilegalnog doma se tereti kako je, od travnja do listopada 2020. godine, postupao suprotno odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Nije omogućio stalni pristup dezinficijensima, nije ih postavio u objektu te nije osigurao korištenje zaštitnih maski, saznajemo iz priopćenja DORH-a. Također ga se tereti kako je omogućio neograničene kontakte dvojici korisnika za koje je znao da su bili u kontaktu s već zaraženom zaposlenicom, iako je jedan od njih pokazivao znakove bolesti. Kasnije se ispostavilo kako su ti korisnici imali koronu.

Tereti ga se i kako je dopustio obitelji jedne od korisnica smještaja da ju odvezu u drugi grad bez da ih je obavijestio o epidemiološkoj situaciji u domu te o nužnoj mjeri samoizolacije. Kod iste je kasnije utvrđena bolest COVID-19.

„Tereti ga se da je epidemiolozima prikrio ukupni broj i identitet korisnika smještaja i zaposlenika zbog čega je za osam korisnika i dvoje zaposlenika bris, radi testiranja na prisutnost virusa, uzet tek naknadno. Tereti ga se i da je, uslijed njegovog opisanog postupanja, došlo do oboljenja od bolesti COVID-19 kod više korisnika smještaja i troje zaposlenika, dok je zdravlje više korisnika smještaja i zaposlenika, koji su o njima brinuli, bilo ugroženo mogućom zarazom tom bolešću.“ – priopćio je DORH.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap