Direktorica banke i bankarica potkradale umirovljenike: Jedan ih skužio pa su sada završile u zatvoru

Jasmina Grgurić Zanze
13. lipnja 2024.
Crna kronika
A- A+

Direktorica i osobna bankarica podružnice jedne banke u Čakovcu potkradale su klijente. Nudile su im nepostojeću oročenu štednju te novac zadržavale za sebe. Na meti su im bili uglavnom umirovljenici, njih 30, ali jedan ih je skužio pa sve prijavio policiji. Banku su oštetile za više od 1,8 milijuna eura, a sada se nalaze iza rešetaka. Naime, DORH je za obje bankarice predložio istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, ali i opasnosti ponavljanja kaznenog djela.

Bankarice su uzimale novac umirovljenicima Ilustracija: Pixabay

Ne lažne, nego prave zaposlenice jedne banke u Čakovcu, varale su svoje klijente preko nepostojećih oročenih štednji. Riječ je o 50-godišnjoj direktorici banke i 55-godišnjoj osobnoj bankarici. Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu jučer je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv njih, objavio je DORH. Banku su, sumnja se, oštetile za najmanje 1,8 milijuna eura, a bankarice su sada iza ‘rešetaka’.

Novac nisu prikazivale u evidencijama banke

Na meti njihovih prevara bili su pretežno umirovljenici, njih ukupno 30, koje su potkradali za oko 50 centi. Jedan od njih je to primijetio pa sve prijavio policiji, piše net.hr.

Pohlepna bankarica splitskoj umirovljenici s računa u banci skidala vrtoglave svote!

– Postoji osnovana sumnja da su od listopada do prosinca 2023. u prostorijama poslovnice jedne banke u Čakovcu klijentima nudile sklapanje ugovora o oročenom depozitu s kamatom od jedan posto mjesečno i rokom oročenja od šest mjeseci, iako se takav proizvod nije nalazio u službenoj ponudi banke. Klijente su navodile da potpišu dokumente o isplatama s njihovih računa, iako novac nisu primili. Isto tako, navodile su ih da donesu novac u banku koji su potom bile dužne položiti na račun banke kao depozit, što nisu činile. Ugovore o oročenim depozitima nisu evidentirale u službenim evidencijama banke, a isplaćen novac s računa klijenata ili donesenu gotovinu su zadržavale za sebe, sumnjiči ih varaždinsko Državno odvjetništvo.

Utjecaj na svjedoke u istrazi i ponavljanje zlodjela

DORH je stoga podnio prijedlog da se protiv obje okrivljenice odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u istrazi, a protiv 50-godišnjakinje i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela. Sud im je na temelju toga odredio istražni zatvor, a policija privela bankarice.

Ovo nije prvi takav slučaj prevare od strane službenika banke. Naime, splitsku umirovljenicu prevarila je bankarica sa šaltera OTP banke. S računa joj je malo po malo otuđivala vrtoglave svote, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap