Vježbati možemo i dok ležimo u krevetu – 5 vježbi u 5 minuta za bolji početak dana (2. dio)

Dora Šušković Stipanović
27. ožujka 2020.
Zdravlje
A- A+

Ukoliko se malo krećete, a puno vremena provodite gledajući vijesti ili čitajući naše članke, tijelo će vam biti zahvalno kad ga malo aktivirate. Fizička aktivnost pozitivno će utjecati na vaše fizičko, psihičko, mentalno i emocinalno stanje. Probajte i uvjerite se sami!

Photo: Vladislav Muslakov (Unsplash)

Prošli tjedan razbudili smo se vježbama za stopala, noge i stražnjicu o kojima možete pročitati ovdje. Danas ćemo vježbama donjeg dijela tijela nadodati 5 vježbi za trbuh, ruke i vrat. Svakodnevnim prakticiranjem svih 10 vježbi koje se izvode u ležećem položaju, u krevetu, aktivirat ćete cijelo tijelo i biti spremni za aktivnosti u kući i igru s unucima.

Trbuh

Vježbama za trbušne mišiće osnažit ćete trup što će pozitivno djelovati na vašu kralježnicu pri izvođenju aktivnosti. Kad su nam mišići stražnjice i trbuha slabi, opterećujemo kralježnicu koja preuzima teret cijelog tijela. Zbog toga osjećamo bol, najčešće u donjem dijelu leđa. Jačanjem mišića trupa rasterećujemo kralježnicu pa se i bol smanjuje ili nestaje.

Vježbu za mišiće trbuha izvodite ovako: Lezite u krevet na leđa. Odignite trup i rukom dotaknite suprotno koljeno. Prstima desne ruke dotaknite lijevo koljeno 5 puta, zatim prstima lijeve ruke 5 puta dotaknite desno koljeno. Ne trebate odizati cijeli trup. Važno je da odignete lopatice toliko da rukom možete doseći koljeno.

Ruke

Mišiće ruku ojačat ćemo dvjema vježbama. Prvu vježbu počinjete s rukama položenim uz tijelo. Istovremeno dižite obje ruke prema gore, sve do jastuka pa ih spustite dolje, u početni položaj. Ponovite vježbu 10 puta.

vjezbanje
Čak i ako ranije niste vježbali, aktivnost u starosti produljit će vam život

Drugu vježbu počinjete iz istog položaja kao i prethodnu. Dlanove okrenite prema stropu. Dotaknite prstima ramena tako da savinite laktove. Spustite dlanove na krevet. Dotaknite ramena 10 puta.

Šake

Ova zabavna vježba “branja jabuka” u krevetu potaknut će cirkulaciju gornjeg dijela tijela. Dignite obje ruke u zrak. Otvarajte i zatvarajte šake, naizmjenično lijevu i desnu kao da berete jabuke sa stabla. Vježbu ponovite energično i brzo desetak puta dok ne uberete dovoljno jabuka za pitu.

Vrat

Na kraju, ne zaboravite zagrijati i istegnuti mišiće vrata kratkim vježbama koje valja izvoditi nježno, polako i oprezno. Okrenite glavu u lijevu stranu pa u desnu, deset puta. Pogledajte gore u strop pa spustite glavu tako da bradu približite prsima koliko možete. Ponovite deset puta.

Svaka čast! U deset minuta zagrijali ste cijelo tijelo, potaknuli cirkulaciju i ojačali mišiće ruku, nogu i trupa. Savjetujemo da ove kratke vježbe izvodite svakodnevno. To je najmanje što možete napraviti za svoje tijelo i dobrostanje.

Vježbati možemo i dok ležimo u krevetu – 5 vježbi u 5 minuta za bolji početak dana (2. dio)
Share via
Copy link
Powered by Social Snap