Baka Rada živi od 300 eura i u skučenom stanu skrbi o nepokretnoj unuci koja je doživjela moždani udar

Milan Dalmacija
19. rujna 2023.
Zdravlje
A- A+

Rada Janković u svom stanu od 25 kvadrata već mjesec dana skrbi o svojoj 28-godišnjoj unuci Marineli Radošević koja je doživjela moždani udar i ostala nepokretna. Sama je, bez ikakve stručne pomoći hrani na sondu i aspirira sekret, a posebno joj je teško podizati unuku kako ne bi dobila dekubitalne rane. Uz to, prima samo 300 eura mirovine, pa su pelene i druge potrepštine vrlo skupe.

Marinela je doživjela moždani udar, a svu skrb u neadekvatnim uvjetima i bez novca joj pruža baka Rada | Foto: Facebook/Lišnić Marija

Marinela Radošević je 28-godišnjakinja iz Osijeka. Iako je u najboljim godinama, o njoj skrbi njena 71-godišnja baka Rada Janković. Marinela je, naime, doživjela moždani udar zbog kojeg je potpuno nepokretna, ne može se sama hraniti, niti kontrolirati tjelesne reakcije.

Nije ovo prvi put da joj baka pomaže, ali, kako kaže, više ne može. Marinela je rano ostala bez oca, a majka je napustila nju i dvije godine mlađeg brata. Tadašnji Centar za socijalnu skrb u Osijeku oduzeo ih je baki i smjestio u dom, jer je ona zajedno s njima živjela u stanu od 25 kvadrata.

Marinela se po punoljetstvu vratila baki, a potom i otišla u Zagreb, gdje je sedam godina radila kao frizerka. Sve dok nije doživjela moždani udar. Nakon hospitalizacije u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu te šest mjeseci rehabilitacije u Krapinskim toplicama, Marinela je vraćena baki u isti stan koji je prije bio neadekvatan za njen odgoj.

Skoro mjesec dana bez skrbi

Od 22. kolovoza nije dobila nikakvu fizioterapiju, ni logopedske vježbe. Baka je sama hrani na sondu te joj aspirira sekret, iako joj to nitko nije objasnio, navodi novinarka Provjerenog Ema Branica. Posebno joj je teško podizati ju, da ne dobije dekubitalne rane.

invalidska kolica u šumi i odvjetnica Musulin u krugu
Naknada za tjelesno oštećenje: Tko ima pravo na nju i koliko iznosi?

– Nemam snage više. Mogla bih da sam mlađa, ali ja ne mogu toliko jer se previše iscrpim. Tri tjedna uopće se nije budila i onda nam je doktor rekao da će tako i ostati. Nekako se ona sama izborila za sebe. Odjednom je otvorila jedno oko, pa je počela malo prste micati, pa drugu nogu, pa tako malo-pomalo. Onda su opet rekli da nema od nje ništa, ali, evo, ona se donekle izvukla iz toga svega, ispričala je baka Rada Janković.

Iz Specijalne bolnice Krapinske toplice naveli su da Marinela mora ići pet puta tjedno na fizioterapiju. Od napredovanja i prvih koraka, došla je do toga da u skučenom stanu svoje bake leži na neadekvatnom krevetu bez potrebne skrbi. Za nju je bilo pronađeno jedno mjesto u posebnoj ustanovi, ali je to otkazano kad su u toj ustanovi shvatili da se radi o zahtjevnoj pacijentici od 28 godina.

– Baka Rada jedna je prestrašno skromna, humana, požrtvovna i hrabra žena koju čitav život sudbina nije nijednom pomazila. Rada je njegovala našu tetku do zadnjega dana. Bila je uz nas kada je bilo najgore. Brinula se o svemu i hrabrila nas, navodi obiteljska prijateljica Marija Lišnić na svom Facebooku.

Pomoć u Domu za starije

Kako doznaje novinarka SiB.hr-a Mirela Belaj, Marinela bi ipak trebala dobiti potrebnu pomoć u Domu za starije i nemoćne osobe u Drinskoj ulici. Nakon priloga u Provjerenom, javio se veliki broj fizioterapeuta, pa se obitelj nada da će Dom odobriti Marinelin dolazak.

Osim skrbi, obitelji je potrebna i financijska pomoć, jer sva pomagala, pa i stvari poput pelena, koštaju. Marinela će boraviti u Domu sve dok se ne oslobodi mjesto na robotičkoj neurorehabilitaciji u Zagrebu. Obitelj će trebati ići s njom, a to znači i podmirivanje troškova smještaja i prijevoza. Brat Tomislav radi preko studentskog servisa, a baka Rada prima 300 eura mirovine, što je nedovoljno za uobičajene potrebe i skrb koju Marinela treba dobiti. Svi oni koji žele pomoći mogu to učiniti uplatom na račun Rade Janković: HR3525000093204449526 (Addiko banka).

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap