Vjerojatno niste ni svjesni koliko prednosti donosi pletenje i to nakon samo 20 minuta

Luka Kalac
10. prosinca 2023.
Zdravlje
A- A+

Znanstveno istraživanje provedeno na 40 osoba oba spola u dobi od 27 do 63 godine pokazalo je koje su prednosti pletenja i heklanja na mentalno zdravlje i opću dobrobit ljudi. Zanimljivo je kako je ovo istraživanje pokrenuto kako bi se pružila podrška pacijentima koji se bore s raznim bolestima, među kojima je i rak, ali terapija vunom pomaže i onima koji nemaju zdravstvenih problema.

Starija gospođa plete

Pletenje | Foto: Pexels / Cottonbro studio

Pletenje nije samo zabavna razbibriga, već sa sobom donosi niz dobrobiti za zdravlje mozga. Neki od benefita su smanjenje tjeskobe, poboljšanje koncentracije i podržavanje emocionalnog blagostanja, stoji u istraživanju filantropske ustanove Gomitolorosa pri Zakladi Ircss Istituto Neurologico Carlo Besta u Milanu. Cilj ovog istraživanja je poticanje osnaživanja pacijenata, među kojima su i oboljeli od raka. Srećom, otkrivene su četiri glavne prednosti pletenja.

Terapija vunom

U istraživanju filantropske ustanove Gomitolorosa pri Zakladi Ircss Istituto Neurologico Carlo Besta u Milanu sudjelovalo je 40 stručnjaka dobrovoljaca, što žena, a što muškaraca, u dobi od 27 do 63 godine. U ovom istraživačkom procesu stručnjaci su se oslonili na podatke magnetoencefalografije (MEG). Pojednostavljeno rečeno, MEG je neuromagnetski postupak pomoću kojeg se mjeri promjena magnetskog polja na glavi pacijenta, što je posljedica promjene aktivnosti neurona.

rukavići
Pletenje i demencija: 'Rukavić okupira ruke oboljelih što na njih djeluje umirujuće, a ima koristi i za one koji ga pletu'

Zabilježena je magnetska i električna aktivnost moždane kore i to prije dvadesetominutnog pletenja, ali i nakon njega. Iako je primarni cilj ovog istraživanja bio pružiti podršku pacijentima, benefiti pletenja se odnose i na osobe koje su u potpunosti zdrave, stoga se može govoriti o pojmu terapije vunom.

Razne su prednosti pletenja

Prvi benefit pletenja je taj što omogućuje pacijentima da dublje i bolje razumiju vlastito zdravlje, bolest i mogućnosti liječenja. Zahvaljujući tom saznanju, vrlo je vjerojatno da će pacijenti aktivno sudjelovati u donošenju odluka vezanih za svoje zdravstveno stanje, a nastavno na to, pratit će indikacije i tako se proaktivno uključiti u proces liječenja kroz sve faze.

Isto tako, pacijenti će kvalitetnije surađivati ​​s liječnicima i priuštiti višu razinu odgovarajuće medicinske skrbi. Upravo će zbog toga osjetiti manju količinu straha i tjeskobe vezanih za vlastitu zdravstvenu situaciju, što direktno pridonosi boljem emocionalnom stanju.

Pletenje kao svojevrsna meditacija

Pospješena pažnja, budnost i orijentacija su još jedni od benefita za osobe koje pletu jer ova aktivnost odvlači njihove misli od briga te pridonosi manjem osjećaju boli. Potrebno je istaknuti kako ujedno i olakšava procese socijalizacije, kao što i podiže razinu samopouzdanja, što je od nevjerojatne važnosti za pacijente koji se suočavaju s narušenim zdravstvenim stanjem zbog koje prolaze kroz liječenje.

Zanimljivo je kako se nakon dobivenih rezultata ovog istraživanja na pletenje može gledati kao na svojevrsni vid meditacije i to ponajprije jer iziskuju fokusiranost i ujednačene pokrete prstiju. I ne samo to, već se na pletenje može gledati kao na svojevrsnu rehabilitaciju za ruke te kognitivni proces. Upravo zato se pletenja može koristiti i kod oboljelih od demencije jer ih umiruje, ali i drži ih fokusiranima.

O prednostima pletenja nam je više rekla i Adriana Meglaj koja vodi tečajeve O’Pleti, a više možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap