Stručnjaci objavili pet zimskih prehrambenih savjeta za starije

Josip Mihaljević
9. siječnja 2022.
Zdravlje
A- A+

Za starije je uvijek važno što više održavati zdravu dijetu, ali tijekom zimskog razdoblja to je još važnije. Dobra prehrana pomaže u jačanju imunološkog odgovora što znači da ćete imati manju šansu od razbolijevanja, a u slučaju razbolijevanja – lakše ćete se oporaviti.

hrana

Foto: Unsplash

Pored redovite tjelovježbe, koju stručnjaci praktički konstantno preporučuju starijim osobama, tijekom zime je posebice važno obratiti pozornost na ono što jedemo. Dobra prehrana u zimskim mjesecima ojačat će vaš imunitet i generalno ćete se bolje osjećati.

Stručnjaci iz agencije za skrb o starijima Elder Care Connection imaju pet savjeta za dobru dijetu tijekom zimskih mjeseci.

Voća i povrća više nego ikad

Stručnjaci sugeriraju da odaberete razna voća i povrća te da ih birate po – bojama! Osobito preporučuju tamno narančaste, crvene i zelene namirnice. One su krcate vitaminima, vlaknima, antioksidansima koji vam neće samo ojačati imunitet, nego vas štite od upala i održavaju mozak zdravim.

Cjelovite žitarice

Što se tiče ugljikohidrata (kruh, tjestenina) – stručnjaci savjetuju da birate proizvode s cjelovitim žitaricama. Smeđa riža je dobra opcija, a ako negdje pronađete kvinoju još bolje.

Pažljivo pazite na sve “razrede” hrane

Prehrana tijekom cijele godine treba biti raznovrsna, tako da i tijekom zime morate balansirati između povrća, žitarica, proteina, mlijeka i mliječnih proizvoda. Mlijeko, sir i jogurt važni su za zdravlje kostiju i mišića, a imaju i vitamina D koji nam nedostaje tijekom oblačnih zimskih dana.

Također, preporuka je jesti ribu, nemasno meso, leću i razne sjemenke koji su bogate proteinima.

Jedite češće, ali u manjim obrocima

Teško je odvići se starih navika, ali možda ne bi bilo loše “raskomadati” dnevni unos kalorija na više manjih obroka. Posebice za onima koji paze na tjelesnu težinu i koji možda imaju problema s razinom šećera u krvi.

Umjesto tri veća obroka, stručnjaci sugeriraju pet ili šest manjih. Osim što će vam apetit živnuti, takav način prehrane važan je i za probavu, a kod dijabetičara neće doći do velikih promjena inzulina uslijed jedenja.

Voda

Ako ne pijete dovoljno vode, bit ćete mrzovoljni bez da znate zašto. Dobra opskrba vodom neopisivo je važna za sve ljudske sustave – od probave, preko cirkulacije krvi pa sve do dobrog funkcioniranja zglobova i mišića. Sjetite kako su vam liječnici uvijek kada ste bili bolesni preporučili da odmarate i pijete puno tekućine. Također, vodu možete dobiti iz raznih izvora – poput voća i povrća i naravno juhe.

Stručnjaci objavili pet zimskih prehrambenih savjeta za starije
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap