Više od 96 posto anketiranih podržava davanje morfija pacijentima na samrti

Jasmina Grgurić Zanze
20. rujna 2023.
Zdravlje
A- A+

Gotovo 85 posto čitatelja izjasnilo se u našoj anketi da podržava davanje morfija. Dodatnih oko 12 posto mišljenja je da sve ovisi o težini bolesti kod pacijenta. Tako možemo zaključiti da je za morfij, kada je to doista potrebno, gotovo 97 posto anketiranih.

Starija osoba u bolnici

Starija osoba | Ilustracija: Rawpixel

Pitanje adekvatne palijativne skrbi posljednjih je tjedana iznova aktualizirano nakon što je mlada anesteziologinja upozorila da njezin zaručnik, također liječnik, na samrti nije dobio dovoljne količine morfija u bolnici kako bi preminuo u miru i bez bolova. U anketi na našem portalu pitali smo vas što mislite o davanju morfija teško bolesnim pacijentima.

Skrb za osobe oboljele od demencije | Pixabay
'Molila sam morfij za tatu, rekli su da ne mogu, da će postati ovisan, a on na kraju života'

Mišljenje o ovoj osjetljivoj temi dalo je više od tisuću čitatelja. Njih 945 (84,68 posto) podržava takav postupak, smatrajući da teško bolesnim pacijentima treba olakšati muke. Dodatnih 11,92 posto mišljenja je da sve ovisi o težini bolesti kod pacijenta. Drugim riječima, slažu se da je morfij potreba u terminalnoj fazi u slučaju patnje. Tako možemo zaključiti da je za morfij, kada je to doista potrebno, čak 96,6 posto anketiranih, što je uistinu visoka brojka.

S davanjem morfija ne slaže se tek 1,25 posto čitatelja, jer je ipak riječ o opijumu. Tu se svakako postavlja pitanje protokola davanja i doziranja morfija, o čemu u konačnici odluku donosi struka, odnosno sami liječnici. Da o ovoj temi nema mišljenje, izjasnilo se 2,15 posto čitatelja.

anketa morfij

Što građani misle o davanju morfija pogledati možete u našoj video anketi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap