Uvodi se novi nacionalni test za rano otkrivanje raka debelog crijeva

Ana Kanazir
9. listopada 2023.
Zdravlje
A- A+

Rak debelog crijeva je, prema brojevima, najčešći novodijagnosticirani rak i to s više od 3.600 novih slučajeva godišnje, a to je ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka. Ipak, kako bi se smanjio broj oboljelih uvest će se novi nacionalni test za rano otkrivanje raka debelog crijeva koji bi trebao povećati dosadašnji loš odaziv na testiranje za ovu bolest.

Žena se drži za trbuh

Bol u debelom crijevu | Foto: Pexels, Sora Shimazaki

Rak debelog crijeva se može otkriti na vrijeme i to jednim jednostavnim testom. Nažalost, odaziv na program probira je izuzetno slab, a novim nacionalnim testom se ovo planira promijeniti.

žena se drži za trbuh, dok je u desnom kutu Iva Kirac
Rak debelog crijeva: 'Ljude je užasno strah kolonoskopije, ali je puno bolje puhati na hladno, nego da bude prekasno'

Kako bi se ranije otkrio rak debelog crijeva, planira se provođenje novog nacionalnog testa za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Sve kreće sljedeće godine, a u Nacionalni program za rano otkrivanje raka debelog crijeva bi onda trebao biti uključen i pilot-projekt probira novim tekstom. Novi testovi bit će kvalitetniji, bolji i puno osjetljiviji. Iskustva drugih zemalja pokazuju da se odaziv s uvođenjem novoga testa povećava za 20-ak posto. Više o samom testu probira, kao i o raku debelog crijeva nam je u ovom tekstu ispričala specijalistica kirurške onkologije s Instituta za gastroenterološke tumore, Iva Kirac.

– Radimo na tome da se uvede imunohistokemijski test s uzimanjem samo jednog uzorka stolice. Istovremeno, uvodi se i oportunistički skrining za onu populaciju koja ima visoki rizik za dobivanje raka crijeva, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak, a prenosi Index.hr.

Inače, Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka debelog crijeva obuhvaćene su osobe u dobi od 50 do 74 godine, a iz HZJZ-a su otkrili kako je devet od deset slučajeva raka debelog crijeva izlječivo ako se bolest otkrije u svojoj ranoj fazi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap