Obišle ih sestre: Čak 66 posto starijih odbilo cijepljenje u kući!

Jasmina Grgurić Zanze
26. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Premda se često govori kako većini starijih i nemoćnih osoba cijepljenje na punktovima nije dostupno zbog stajanja, čekanja i hladnoće, podaci iz Splita pokazuju da problem nije u tomu. Naime, čak 66 posto njih koje su u kućama posjetile patronažne sestre, odbilo je cjepivo.

cijepljenje

Foto: Unsplash

Zahvaljujući patronažnim sestrama, u Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednja tri i pol mjeseca cijepljeno je 711 nepokretnih i slabo pokretnih starijih osoba. No, njih čak 1.963 odbilo je cijepiti se, što čini 66 posto svih kućanstva koje su sestre obišle isključivo s tim ciljem.

Motivacija i dolazak mobilnog tima u kuću

Umirovljenici trostruko otporniji nakon što su primili četvrtu dozu

“Patronažne sestre prošle su dodatnu edukaciju kod epidemiologa i time postale članice mobilnog tima kojemu liječnici obiteljske medicine prijavljuju sve one pacijente koji su stariji i nepokretni, te se nalaze u svojim stanovima ili kućama i nisu cijepljeni” – rekla je za Hinu glavna sestra i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo županijskog Doma zdravlja, Amneris Milano Bekavac.

Obilazile su starije i nepokretne, bilo da su znale za njih kroz rad na svom terenu, bilo da im je javljao njihov liječnik obiteljske medicine. Motivirale bi ih na cijepljenje, a ako bi pristali, dogovorili bi dolazak mobilnog tima u njihove domove, s liječnikom i opremom koja uključuje i antišok terapiju te set za reanimaciju.

Propaganda protiv cijepljenja učinila svoje

U kućama su patronažne sestre cijepile 400 osoba, a 311 ih je otišlo samo cijepiti se na cijepnom punktu ili su se cijepili kod svojeg izabranog obiteljskog liječnika. Isprva su se cijepili uglavnom Janssenom jer se radi o jednodoznom cjepivu, a sada se cijepe i Pfizerom. Pacijentima daju mogućnost da sami izaberu. No, u posljednje je vrijeme sve slabili interes za cijepljenje, istaknula je Milano Bekavac.

Ocijenila je da je “propaganda protiv cijepljenja poprilično utjecala na pučanstvo” i na njihov strah, što je, čini joj se, najčešći motiv zašto se ljudi ne cijepe.

“Kada ljudima objasnimo da su minorne nuspojave od cijepljenja, a toga se najviše boje, onda neki od njih ipak pristanu na cijepljenje. Dobro je napomenuti da svi naši pacijenti koje smo cijepili nisu imali niti jednu moguću nuspojavu”, zaključila je Milano Bekavac za Hinu.

Obišle ih sestre: Čak 66 posto starijih odbilo cijepljenje u kući!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap