Šokantno: Umirovljeniku liječnik hitne pomoći odbio dati lijek, završio je na intenzivnoj njezi

Milan Dalmacija
10. kolovoza 2022.
Zdravlje
A- A+

Hitna pomoć često dolazi u selo Garjak pokraj Vrlike pomoći gospodinu Branku zbog bolesti pluća. No, potez jednog liječnika stajao ga je 16 dana boravka na jedinici intenzivne njege, a iz Ministarstva zdravstva na njegove zahtjeve za inspekcijskim nadzorom – nisu reagirali.

Vozilo hitne pomoći | Foto: Facebook/Hitna uživo 194

U selu Garjak pokraj Vrlike žive svega četiri stanovnika. Svi su starije dobi. Među njima je i gospodin Branko, kojemu takva izoliranost posebno teško pada. On, naime, boluje od kronične opstruktivne bolesti pluća. Zbog toga je 16 sati dnevno ovisan o kisiku, koji mu, kao i pumpice, nije uvijek dovoljan. Hitna pomoć često dolazi kod njega, već ga svi dobro poznaju, osim liječnika koji je kod njega intervenirao 4. lipnja.

49,99 kn
6,63 €
prije:
75,99 kn
10,09 €
Provjerite ponudu

Doline jogurt

Tekući ili čvrsti, 180 g
2,29 kn
0,30 €
Provjerite ponudu
39,99 kn
5,31 €
prije:
59,99 kn
7,96 €
Provjerite i uštedite
119,99 kn
15,93 €
prije:
199,99 kn
26,54 €
Provjerite i uštedite

– Nažalost, bio je doktor, ja mu ne znam ni ime ni prezime, niti me zanima. Rekao mi je: “Dat ćemo ti Solu-Medrol i bit će ti dobro”. Nažalost, ja znam da mi od toga neće biti dobro. Šutio sam, računam – bit će. Dao mi ga je i otišli su ća, ispričao je gospodin Branko za N1 televiziju.

Ubrzo mu se stanje pogoršao. Uspio je u teškim bolovima izdržati do sljedećeg jutra, kada je ponovno nazvao hitnu.

– Dolazi mi Hitna, ponovno i isti liječnik koji mi kaže ovdje za ovim mojim stolom: “Ja ti neću dati aminofilin”. Ja ga molim, preklinjem da mi ga da: “Ne, ja ti neću dati, ja sam doktor”. I ja mu na to odgovorim, citiram: “Doktore, svi mi to daju kad dođu i ja se povratim.” “Neka ti drugi daju, ja neću. Daju ti ga samo da te skinu s neke stvari”, prepričao je njihov razgovor umirovljenik iz vrličkog kraja.

Inspekcija je na terenu, ali…

Zbog ovog postupka liječnika hitne pomoći proveo je 16 dana na odjelu intenzivne njege KBC-a Split. Triput je slao dopis Ministarstvu zdravstva u kojem zbog njega zahtijeva inspekcijski nadzor. Odgovor nikad nije dobio.

Ovo je osam stvari koje morate znati o smrti Vladimira Matijanića: Mogu se dogoditi i vama

– Da je tad inspekcija došla i pročešljala hitnu medicinsku pomoć, sad ne bi pokojni Matijanić bio pod zemljom, nego bi se drugačije gledalo na to, uvjeren je.

Inspekcija je na terenu, ali za Matijanića je to prekasno. U međuvremenu je resorni ministar Vili Beroš demantirao napise o nestašici lijekova za teško oboljele od covida-19, iste one za koje su Matijaniću u splitskoj bolnici rekli da ih nema.

– Praksa je među bolnicama da u slučaju trenutnog nedostatka određenog lijeka međusobno ustupaju lijek prema trenutnim potrebama u određenoj ustanovi, posebno kada je riječ o pacijentima oboljelim od korone, tako da nema ni jednog opravdanog razloga da bi bilo koja bolnica bila uskraćena za određeni lijek, poručili su iz Ministarstva zdravstva.

Djelatnici hitne pomoći pod pritiskom

Iz udruga za zaštitu prava pacijenata ističu da im se često javljaju zaposlenici hitne pomoći. Najčešće se žale na to da ne mogu pokriti sve intervencije na koje su poslani.

– Problem je i za njih ako se ne stignu niti na sekundu odmoriti između dvije intervencije jer postoji mogućnost da svoj posao ne naprave adekvatno. Za to je naravno odgovorno vodstvo i netko tko je menadžer, da zna dobro upravljati hitnim intervencijama, istaknula je Jasna Karačić iz Udruge za zaštitu prava pacijenata.

Šokantno: Umirovljeniku liječnik hitne pomoći odbio dati lijek, završio je na intenzivnoj njezi
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap