U pulskoj bolnici je krenula kontrola radnog vremena zaposlenika: Svi se moraju prijaviti karticom kod dolaska

Ana Kanazir
2. ožujka 2023.
Zdravlje
A- A+

Kontrola radnog vremena je najavljena još ranije, a u Općoj bolnici Pula je i uvedena. Kod gradnje Nove bolnice su omogućeni preduvjeti, odnosno napravljene su instalacije koje omogućuju postavljanje aparata pa je sada to provedeno u djelo.

prsa doktora u kuti s kemijskama i stetoskopom

Liječnik | Foto: Pixabay

Zaposlenici bolnice se tako moraju karticom prijaviti na poseban uređaj kada dolaze, odlaze na ručak, ali i kada odlaze s posla. Kontrola radnog vremena zaposlenika je krenula nedavno, a ravnateljica bolnice, Irena Hrstić je rekla kako je ova promjena uvedena bez prigovora.

prsa doktora u kuti s kemijskama i stetoskopom
Iz Ministarstva zdravstva imaju ideju kako smanjiti liste čekanja, a to se neće svidjeti brojnim liječnicima

Bit će i sankcija za one koji ne poštuju radno vrijeme

Iako je kontrolu radnog vremena još ranije spomenuo ministar zdravstva Vili Beroš, u pulskoj bolnici su riječi proveli u djelo. Još se ranije pokazalo kako neki liječnici rade u svoje redovno radno vrijeme i privatno, o čemu smo pisali ovdje, pa se evidencija radnog vremena čini i kao logičan potez.

– Kartična evidencija radnog vremena stupila je na snagu 13. veljače ove godine. Obveza obuhvaća sve zaposlenike, i zdravstvene i nezdravstvene. Ovaj način kartične evidencije radnog vremena planiran je još projektom Nove bolnice te su tijekom gradnje omogućeni preduvjeti, postavljene su instalacije, rekla je u razgovoru s Duškom Palibrk za Glas Istre, ravnateljica bolnice Irena Hrstić.

Kako bi odluka zaživjela, provedeno je i savjetovanje sa sindikatima koje je prošlo bez ikakvih primjedbi. Ravnateljica je dodala i kako su u prvim mjesecima moguća neka odstupanja poput zaboravljanja prijave, a zbog toga na početku i neće biti sankcija. Nakon toga će, kako kaže ravnateljica, ipak biti nekih mjera predostrožnosti koje će biti sukladne zakonskim okvirima. Tako će oni koji ne poštuju radno vrijeme dobiti opomenu ili slično.

Sindikati nemaju ništa protiv odluke

Uvođenje evidencije je komentirala i Svetlana Brenko, predsjednica pulske podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara koja je rekla kako sindikat nema ništa protiv ovog uvođenja kontrole radnika.

– Ne znam koji je bio razlog uvođenja takve evidencije, nisu se s nama savjetovali prije toga, nego su donijeli nacrt odluke i mi smo imali pravo prigovora. Vjerojatno uprava ima svoje razloge. Osobno vjerujem da će to pomoći većoj kontroli prisustva djelatnika na poslu i korištenja dnevnog odmora, rekla je za Glas Istre.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap