U iščekivanju toplica: Listi čekanja ponegdje nema, a ponegdje ovise o hrpi faktora

Milan Dalmacija
20. kolovoza 2022.
Zdravlje
A- A+

Liste čekanja u toplicama razlikuju se od ustanove do ustanove, a pacijenti na rehabilitaciju čekaju najviše šest mjeseci. Liste ovise o brojnim parametrima i situacijama, koje nisu svima najjasnije.

Bizovačke toplice dobile su najveći bazen s umjetnim valovima (Snimak zaslona/Youtube)

Liste čekanja kronični su problem zdravstvenog sustava. S epidemijom koronavirusa, to je još izraženije. Pacijenti čekaju na sve, kontrolne preglede, operativne zahvate, rehabilitaciju… Ovisno o tome što im je potrebno te u kojoj su bolnici naručeni, mogu čekati od nekoliko tjedana, pa sve do više od godinu dana.

Portal zdravlje je provjerio kakvo je stanje s listama čekanja za rehabilitaciju u specijalnim bolnicama. Mnogi su se pacijenti požalili da dugo čekaju, sami traže gdje će na rehabilitaciju, nadoplaćuju terapije, a neki ostaju kod kuće i bez tretmana, unatoč preporuci specijalista.

Liste čekanja u domovima za starije: Evo kako se slažu i tko ima prednost!

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje su poručili kako se tretmani u toplicama vrše temeljem Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja za bolničko liječenje medicinskom rehabilitacijom i fizikalnom terapijom u kući. On je nadopunjen i Popisom bolesti, bolesnih stanja i posljedica ozljeda za odobravanje bolničke medicinske rehabilitacije. Ali, to nije sve. Uz jednu od dijagnoza, pacijent mora imati funkcionalno oštećenje određenog stupnja ili zadovoljiti kriterij nemogućnosti i neprimjerenosti provođenja ambulantne rehabilitacije u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Kad se pacijenti po ovim kriterijima filtriraju, situacija se drastično razlikuje od bolnice do bolnice. Tako u Istarskim toplicama nema liste čekanja. Pacijenti s uputnicom D1 se mogu naručiti i bit će odmah primljeni. No, nemaju sve bolnice iste uvjete i kapacitete, o čemu također ovisi duljina liste čekanja. U Stubičkim se toplicama čeka dva mjeseca, a u Krapinskima čak šest. Pritom nije poznato koje dijagnoze ili stanja mijenjaju prioritete na listi čekanja.

U Daruvarskim toplicama već naručuju pacijente za prosinac, što znači da se čeka četiri mjeseca. Objavili su i podulju listu čekanja, na kojoj termin ovisi o vrsti rehabilitacije ili pregleda. Napominju da ponekad može doći i do pomaka u listama čekanja, primjerice zbog kvarova na uređajima, bolesti zdravstvenog osoblja, hitnosti tretmana ili odustajanja pacijenata.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap