U četvrtak i petak možete saznati imate li možda kognitivna umanjena koja mogu biti znak Alzheimera

Ana Kanazir
20. rujna 2023.
Zdravlje
A- A+

Ususret Svjetskom danu Alzheimerove bolesti, u četvrtak i petak, 21. i 22. rujna, u Ilici 48 možete posebnim tekstom provjeriti imate li kakva kognitivna umanjenja, a sve provodi Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest u suradnji s Gradom Zagreba. Testiranje posebnim MiniCog testom se provodi na navedene dane u vremenu od 12 do 16 sati, a ovaj test vam može pokazati je li vrijeme za daljnja testiranja i odlazak kod liječnika.

Alzheimerova bolest | Pexels

Alzheimerova bolest | Pexels

Kako bi se podigla svijest o Alzheimerovoj bolesti, ali i kako bi osobe otkrile imaju li možda predispozicije za razvoj ove bolesti, u Ilici 48 će se dva dana zaredom, u četvrtak i petak provoditi posebno testiranje.

Alzheimerova bolest | Pexels
Znate li da postoje skriveni simptomi Alzheimerove bolest? Evo o čemu se radi

U četvrtak i petak u prostoru Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, u Ilici 48, možete besplatno saznati imate li vi ili vaši bližnji neka kognitivna umanjena zbog kojih bi trebalo posjetiti liječnika opće medicine. Kognitivna testiranja će se raditi posebnim jednostavnim testom naziva MiniCog test, a radi se o probornom testu koji se sastoji od od ‘pamćenja 3 riječi’ i ‘crtanja sata’.

Ipak , važno je znati da ako se i utvrde kognitivna umanjena na testu, to ne znači odmah i da osoba odmah ima Alzheimerovu bolest, već se može raditi samo o problemima u pamćenju ili dosjećanju koji su nastali zbog nekih drugih zdravstvenih problema. Sve organizira Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest u suradnji s Gradom Zagrebom, a testiranje je potpuno besplatno.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap