[Tamna strana slavlja] Mamurluk – kako ga prevenirati i kako lakše preboljeti

Vladimira Paleček
2. siječnja 2018.
Zdravlje
A- A+

Doček nove godine često je – osim s dobrim društvom i veseljem – povezan i s čašicom-dvije više, koje za posljedicu imaju ne tako ugodnu pojavu: mamurluk. Radi se o skupu simptoma povezanih s konzumacijom alkoholnih pića, a najčešći su: glavobolja, mučnina, dehidracija, umor i osjetljivost na svjetlo i zvuk. O tome koliko će jak i neugodan mamurluk biti ovisi o tome koliko se i kojeg alkohola unijelo, općem stanju organizma, spolu i obroku prije unošenja alkohola.

Foto: Pixabay

Razlozi nastajanja mamurluka još nisu potpuno poznati, no znate da ste mamurni kada dan nakon feštanja imate glavobolju, mučninu, boli vas želudac, imate probavnih problema, bole vas mišići i zglobovi te se cjelim tijelom osjećate malaksalo. Evo recepta za mamurluk iz noćne more:

* pijenje alkohola na prazan želudac

* korištenje nekih lijekova ili pušenje skupa s alkoholom

* nedovoljno sna u kombinaciji s alkoholom

* alkoholna pića tamnije boje, jer često sadrže veliku količinu kongerena (kemikalije koje dodaju boju i okus alkoholu). Tu spadaju: burbon, zlatna tekila, rakija, tamno pivo i crno vino.

Manje je vjerojatno da će izazvati mamurluk pića svijetlije boje, kao što su svijetlo pivo, vino, gin i vodka. Ipak, konzumiranje bilo kakvih alkoholnih pića, bilo koje boje, i dalje će učiniti da se osjećate loše slijedeće jutro.

Može li se mamurluk prevenirati? Može!

Postoji mnogo metoda prevencije mamurluka. Evo nekih:

* Obrok koji sadrži polinezasićene masnoće

Ako prije pijenja alkohola pojedete obrok koji se bazira na zasićenim masnoćama, poput maslaca, mesa, jaja i mliječnih proizvoda, napit ćete se brže, pijanstvo će trajati dulje, a i posljedice će biti gore. Radije se odlučite za obrok koji se temelji na polinezasićenim masnoćama. Tu spadaju: maslinovo, laneno i sojino ulje, orah, brazilski orah, indijski orah, pistacija, lješnjak, kao i ribe: tuna, losos, sardina i haringa. Potvrdilo je to istraživanje provedeno na Sveučilištu Tennessee u Knoxvilleu.

* Sok od rajčice

Kako biste smanjili ili zaustavili želju za alkoholom popijte nešto kiselkasto, kao što je sok od rajčice s malo soka od limuna.

* Voda

Jedno od najboljih mjera preventive mamurluka. Pijte vodu cijelo vrijeme dok pijete alkohol i još popijte 2-3 velike čaše vode prije spavanja. Pijenje alkohola će vas dehidrirati i ponovno hidratiziranje vodom pomaže suzbiti utjecaj alkohola.

* Bifidus tablete ili jogurt

Popijte prije pijenja alkohola i prije spavanja. “Prijateljske” bifidus bakterije detoksiciraju acetaldehid, probavni nusprodukt alkohola koji je glavni uzrok mamurluka.

* Kikiriki maslac

Jedenje maslaca od kikirikija prije pijenja afrički je lijek za mamurluk.

Foto: Pixabay

Riješite se mamurluka uz hodanje i kiseliš

Evo što će vam pomoći da se što prije vratite u formu:

* Pojačana cirkulacija

Vježbanje, brzo hodanje, sauna… Sve što ubrzava cirkulaciju pomoći će vam riješiti se mamurluka i viška toksina. Pojačana cirkulacija dovodi krv i kisik do vašeg “kisikom izgladnjelog” mozga.

* Uzimanje probiotika

Primjerice, kefir ili acidofilni jogurt vratit će ravnotežu flore u trbuhu.

* Sok od rajčice

Osim što je sredstvo za prevenciju, sok od rajčice sadrži fruktozu, vrstu šećera koji pomaže vašem tijelu da brže metabolizira alkohol. To je vjerojatno razlog zašto mnogi kažu da im koktel “Bloody Mary” iduće jutro pomaže.

* Sirovi kupus i rasol

Jedite sirovi kupus i pijte rasol da se riješite glavobolje i vratite izgubljene nutrijente.

* Pileća juha

Domaća pileća juhica nije dobra samo za prehladu već i za ublažavanje simptoma mamurluka.

* Banane

Jedan od najbržih načina da izliječite mamurluk jest da popijete shake od banane zaslađen medom. Banana pomaže smiriti želudac i – uz pomoć meda – obnavlja isrpljene razine šećera u krvi. Mlijeko smiruje želudac i rehidrira vaše tijelo. Banane su također bogate najznačajnijim elektrolitima, magnezijem i kalijem, koje gubite tijekom opijanja.

* Voćni sokovi

Hrana i pića bogata voćnim šećerom fruktozom pokazali su se učinkovitima kod mamurluka.

* Suha i neutralna hrana

Ako osjećate mučninu, ovakva hrana – poput krekera i prepečenca – održat će razinu šećera u krvi stalnom i dati vam osjećaj sitosti.

* Jabuke

Na prazan želudac dan nakon pijenja lijek su u koji se zaklinju mnogi stariji ljubitelji alkohola.

* Đumbir

Odličan je jer pomaže ublažiti glavobolju i mučninu te smiriti uznemiren želudac. Napravite čaj od đumbira i pojedite malo svježega đumbira, onoga u prahu ili u kapsulama.

* Aktivni ugljen

Uzmite jednu tabletu aktivnog ugljena (Carbomed tablete) za svako piće kada pijete. Ugljen upija nečistoće iz alkohola koje su uzrok mamurluka. Međutim i tu je potreban oprez – naime ugljen i apsorbira važne hranjive tvari, pa ako češće pijete nemojte ova “lijek” često koristiti jer biste mogli isrcpiti tijelo.

Foto: Pixabay

 

[Tamna strana slavlja] Mamurluk – kako ga prevenirati i kako lakše preboljeti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap