Nestašica lijekova nije samo zahvatila Hrvatsku: ‘Postoji globalni problem’

Matej Markovinović
23. travnja 2023.
Novosti
A- A+

U HRT-ovoj emisiji ‘U mreži Prvog’, govorilo se o nestašici lijekova. Kako kaže Tonči Buble iz Ministarstva zdravstva, riječ je o globalnom problemu u nabavi sirovina, a najveći je problem to što nedostaje antibiotika za neke akutne bolesti.

O nestašici lijekova često se piše u medijima, a ove je srijede to bila glavna tema u HRT-ovoj emisiji ‘U mreži Prvog’. O tome su govorili Tonči Buble iz Ministarstva zdravstva, Milka Kosanović iz Hrvatske udruge poslodavaca, Ana Kontek iz HALMED-a i Jasmina Vuglec Mihok iz Hrvatske liječničke komore.

Buble je, naime, istaknuo da problem nestašice lijekova traje već duže vremena i da to nije samo problem u Hrvatskoj, već i na globalnoj razini.

Situacija se svakodnevno prati

– Postoji globalni problem u nabavi određenih sirovina od kojih se proizvode lijekovi. Za neke akutne bolesti nedostaje antibiotika. U ovom trenutku to je najveći problem, objašnjava Buble te dodaje kako je to posljedica potrošnje tijekom pandemije koronavirusa.

Situacija o nestašici lijekova svakodnevno se prati, a stanje u ljekarnama mijenja se iz dana u dan. Vuglec Mihok kaže da HZZO redovito izvještava o prijavljenim nestašicama lijekova te da se problemi opskrbe rješavaju poprilično uspješno. U poremećaju opskrbe trenutno je 160 receptnih lijekova i oko 200-tinjak onih koji se primjenjuju u bolnicama.

– HALMED je napravio listu međusobno zamjenjivih lijekova, ona se stalno dopunjava i pomoć je u ljekarništvu da se lakše donose odluke o zamjenjivim lijekovima. Nestašice se bilježe, one su javno dostupne na internetu, kaže Vuglec Mihok.

Šaka puna tableta, dok su u pozadini table lijekova
Nepovoljna situacija: Iako su jeftini i lako dostupni, u Hrvatskoj prijeti nestašica generičkih lijekova

Cijena lijekova pala za 40 posto

No, istaknula je da nestašice nisu mjerilo opskrbljenosti tržišta. Kaže da većina lijekova u nestašici ima svoju generičku zamjenu ili terapijsku. S druge strane, nestašica nije nastala niotkuda. Kosanović je rekla da su već dugi niz godina upozoravali da bi do nje moglo doći, a sve to pogurala je – korona.

– Korona bila jedan okidač koji je rasvijetlio sve slabosti na koje smo upozoravali. Radi se o jednoj politici lijekova koja nije višegodišnja nego višedesetljetna i koja se provodila ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj Europi. Ona se svodila na cijene generičkih lijekova koje su silno padale, navodi Kosanović.

Cijene generičkih lijekova pala je za 40 posto, a i farmaceutsko tržište se konsolidiralo. Drugim riječima, manje dobavljača proizvodi sve više lijekova, što znači da je rizik od manjka opskrbe povećan.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap