Svjetski dan srca: Bolest koja odnosi najviše života, a mahom pogađa starije žene

Jasmina Grgurić Zanze
29. rujna 2021.
Zdravlje
A- A+

Svjetski dan srca koji se obilježava danas prilika je da se podsjetimo kako je naše kardiovaskularno zdravlje važno. Bolesti su to koje odnose najviše života, kako u cijelom svijetu, tako i u Hrvatskoj pa je više od svega važno raditi na preventivi, zdravlju i kretanju. Posebno su rizične starije osobe, pogotovo žene.

Ilustracija: Rawpixel

Kardiovaskularne bolesti vodeći su zdravstveni problem u svijetu te odnose najviše života – čak 18,6 milijuna godišnje! Ništa drugačije nije ni u Hrvatskoj, gdje je od njih 2020. godine umrlo 22.886 osoba, odnosno čak 40,1% ukupno umrlih.

Analiza po spolu pokazuje da su uzrok smrti 45,4% umrlih žena (13.131) i 34,7% umrlih muškaraca (9.755). Vodeće dijagnostičke podskupine su ishemijska bolest srca s udjelom od 13,3% (7.589) i cerebrovaskularne bolesti s udjelom od 8,7 %  (4.950) u ukupnom mortalitetu.

Najnovije podatke objavio je u povodu današnjeg Svjetskog dana srca Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Negativni trend se smanjuje, ali ipak…

Zadnjih dvadeset godina u Hrvatskoj je prisutan trend smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Taj trend je izraženiji za cerebrovaskularne bolesti, nego za ishemijsku bolest (46% pad  smrtnosti ukupno od 2001. do 2019., 40% za ishemijsku bolest srca, a 58% za cerebrovaskularne bolesti). Ipak, kardiovaskularne bolesti i dalje predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti i pobola.

Novo istraživanje: Vježbanjem možete pomladiti zdravo, ali i bolesno srce!

“U usporedbi s Europom, Hrvatska sa standardiziranom stopom smrtnosti od 609/100.000 spada među zemlje koje imaju srednje visoke stope smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Prosjek za zemlje EU iznosi 370/100.000,  dok je  raspon stopa za zemlje EU od 196-1107/100.000 (Francuska-Bugarska). U usporedbi sa susjednim državama RH ima višu stopu smrtnosti od Republike Slovenije  403, Austrije 376,  Italije 281/100.000, a nižu stopu od npr. Mađarske – 738/100.000” – objavio je HZJZ.

Imajući u vidu starenje populacije, sveprisutnu globalizaciju i urbanizaciju, socioekonomsku situaciju, visoku prevalenciju čimbenika rizika kao što su pretilost, dijabetes, hipertenzija, pušenje, moguće je očekivati sve veće opterećenje kardiovaskularnim bolestima ako se ne poduzmu sveobuhvatne mjere prevencije, međutim i svaki pojedinac treba nastojati čuvati svoje zdravlje kroz zdrave životne navike.

Opasnost Covida – veći rizik i izbjegavanje doktora

Bolesnici s čimbenicima rizika za kardiovaskularne bolesti, uključujući muški spol, stariju dob, dijabetes, hipertenziju i pretilost, kao i bolesnici s utvrđenom srčanom i cerebrovaskularnom bolešću, identificirani su kao posebno ranjiva populacija s povećanim morbiditetom i smrtnošću kad obole od COVID-19.

prirodni sastojci
Prirodni sastojci koji dokazano štite srce i imunitet, jedan posebno koristan pušačima

Štoviše, značajan udio pacijenata može razviti srčano oštećenje tijekom COVID-19, bez obzira je li prethodno postojala srčana bolest ili nije. Uočeni su učestali poremećaji ritma, ali i infarkti miokarda, virus može zahvatiti i srčani mišić te uzrokovati srčano zatajenje, što predstavlja povećani rizik od smrtnosti.

COVID-19 predstavlja poseban rizik za srčane bolesnike. Istovremeno je nastupio jako zabrinjavajući trend – srčani bolesnici počeli su izbjegavati posjete hitnim službama i svojim liječnicima. To izbjegavanje pripisuje se strahu od virusa.

HZJZ napravio analizu hospitalizacija od kardiovaskularnih bolesti ukupno, zasebno infarkta miokarda za 2020 godinu po mjesecima te usporedbu s 2019. godinom u istom periodu, na razini države. Rezultati ukazuju na smanjenje broja hospitalizacija od kardiovaskularnih bolesti za 19 posto u prosjeku, a za infarkt miokarda u prosjeku 13%. Najveći pad u broju hospitalizacija u odnosu na 2019. godinu zabilježen je u vrijeme „lockdown perioda“ te većeg broja novooboljelih osoba od Covid-19.

Smanjimo glavne uzročnike koji vode u bolest

Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana srca je “Poveži se srcem”.

Iako smo izoliraniji nego ikad, možemo se povezati s vlastitim srcem i sa srcima naših bližnjih. Povezati se znači voditi brigu o zdravlju srca, odabrati zdrave životne navike – prestati pušiti, vježbati, zdravo se hraniti, kontrolirati krvni tlak, odlaziti na redovne preglede, koristiti suvremenu tehnologiju u kontroli zdravlja srca, ali i brinuti o zdravlju svojih bližnjih, te osoba u povećanom riziku.

Želite zdravo srce i stariji ste od 50? Vrijeme je za ovih 12 stvari

Uzroci kardiovaskularnih bolesti su mnogobrojni: pušenje, dijabetes, visoki krvni tlak, pretilost, nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost, zagađenje zraka. Važno je napomenuti kako na većinu ovih uzroka, odnosno rizičnih čimbenika za nastanak kardiovaskularnih bolesti možemo djelovati – izmijeniti ih, kontrolirati ili liječiti.

U suzbijanju rizičnih čimbenika može nam pomoći i suvremena tehnologija. Dostupni su nam brojni digitalni alati, poput raznih aplikacija pomoću kojih možemo pratiti vlastite otkucaje srca, korake, unos tekućine, prehranu i brojne druge varijable, a uz to nas isti mogu i motivirati da ostanemo ustrajni u promjeni ili održavanju željenih životnih navika.

Povezati se s osobama s kardiovaskularnim bolestima

Također, iznimno je važno preventivne aktivnosti usmjeriti na sve one osobe koje nemaju pristup suvremenim tehnologijama, one posebno rizične skupine i ljude kojima je pristup kvalitetnoj i pravovremenoj skrbi i liječenju otežan. Ovdje je posebno važno povezati se s osobama koje se nose s kardiovaskularnim bolestima u okolnostima dodatno otežanim pandemijom COVID-19. Neke posljedice su, primjerice:

–          Propuštanje termina za pregled kod liječnika

–          Izostanak kontakta s obitelji i prijateljima

–          Smanjenje tjelesne aktivnosti

Muškarac se rukama drži za srce
Pomoću ovog kratkog testa možete otkriti koliko vam je staro srce

“Kako do istih ne bi došlo, svi se mi, kao društvo, trebamo povezati s osobama oboljelim od kardiovaskularnih bolesti, te im pomoći i omogućiti da se oni sami povežu sa svojim obiteljima, prijateljima, drugim oboljelima, liječnicima i njegovateljima. Nitko se ne bi trebao osjećati usamljeno, bez obzira na pandemiju. Upotrijebimo tehnologiju za prevladavanje izolacije” – poručuju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o čijoj kampanji za zdravlje srca možete pročitati više na OVOJ POVEZNICI.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap